Ratingul Turciei a ajuns în categoria ''junk''

Ratingul Turciei a ajuns în categoria ''junk''
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2022

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a coborât ratingul Turciei într-o zonă inferioară a categoriei "junk" (- nerecomandat pentru investiții - nr.), avertizând că politicile guvernamentale contribuie la "spirala inflaționistă" și descurajează intrările de capital, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Fitch a informat că a coborât ratingul suveran al Turciei de la "B plus" până la "B", adică cu cinci trepte sub nivelul "investment grade" ( -recomandat pentru investiții -nr.). În plus, perspectiva asociată ratingului Turciei este una "negativă", ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în perioada următoare, arată Agerpres.

Zelenski i-a concediat pe ambasadorii Ucrainei în Germania și Ungaria CITEȘTE ȘI Zelenski i-a concediat pe ambasadorii Ucrainei în Germania și Ungaria

"Ghidată de considerații politice, Banca Centrală a Turciei a menținut rata dobânzii la 14% din decembrie 2021, în pofida creșterii rapide a inflației, a impactului războiului din Ucraina asupra piețelor materiilor prime și a înăspririi politicii monetare în cele mai dezvoltate economii", se arată în raportul Fitch.

Anul acesta, Banca Centrală a Turciei nu a modificat rata dobânzii rata dobânzii, chiar dacă rata anuală a inflației a urcat la 78,6% în iunie.

Polonia ar fi primul obiectiv militar în caz de conflict, avertizează un comandant belarus CITEȘTE ȘI Polonia ar fi primul obiectiv militar în caz de conflict, avertizează un comandant belarus

În loc să majoreze dobânzile pentru a ține sub control creșterea prețurilor și deprecierea lirei, autoritățile turce au adoptat anul acesta câteva măsuri neortodoxe. Autoritatea de reglementare bancară a interzis împrumuturile în lire acordate companiilor care dețin valută, cel mai recent efort de a sprijini moneda națională și de a atenua presiunile inflaționiste.

Anul acesta, lira s-a depreciat cu peste 20% față de dolar, după un declin de 44% anul trecut.

Pentru acest an, Fitch se așteapă ca rata anuală a inflației în Turcia să se situeze în jur de 71,4%, cel mai ridicat nivel dintre statele cărora agenția le atribuie rating suveran, urmând ca în 2023 inflația să scadă la 57%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
fitch