Renault a vândut 24% din acțiunile echipei sale de Formula 1 către un grup de investitori, inclusiv actori celebri

Renault a vândut 24% din acțiunile echipei sale de Formula 1 către un grup de investitori, inclusiv actori celebri
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iun 2023

Otro Capital, RedBird Capital Partners și Maximum Effort Investments vor injecta 200 de milioane de euro în Alpine Racing, divizia care regrupează activitățile din cursele de Formula 1 ale grupului auto francez Renault, mizând pe planurile de creștere ale Renault în domeniul automobilelor sportive, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Printre acționari sunt și actorii Ryan Reynolds și Rob McElhenney.

Proprietarul Dacia a precizat că investiția fondurilor reprezintă o participație de 24% la Alpine Racing Ltd., ceea ce evaluează această societate cu sediul la Enstone, Marea Britanie, la 900 de milioane de dolari. În schimb, Alpine Racing SAS, entitatea care produce motoarele de F1 la Viry-Châtillon, Franța, nu face parte din această tranzacție și va rămâne 100% în proprietatea Renault, scrie Agerpres.

Italia intenționează să ia măsuri drastice împotriva utilizării trotinetelor electrice CITEȘTE ȘI Italia intenționează să ia măsuri drastice împotriva utilizării trotinetelor electrice

"Formula 1 și Alpine sunt active strategice pentru Renault Group. Acest parteneriat va accelera dezvoltarea Alpine F1 prin diversificarea surselor de venituri și majorarea valorii mărcii", a declarat directorul general de la Renault Group, Luca de Meo.

Separat, Alpine, marca sportivă a grupului Renault, a anunțat luni că vizează o marjă operațională de 10% și o cifră de afaceri de peste opt miliarde de euro în 2030, grație extinderii gamei sale de modele care îi va permite să seducă clientela din SUA și Asia.

În condițiile în care în prezent Alpine oferă un singur model, berlineta A110, la orizontul anului 2030 ar urma să ofere o veritabilă familie de șapte modele: o citadină electrică A290, derivată din noul Renault 5 în 2024, un crossover compact electric în 2025, o nouă A110 în 2026, de asemenea electrică, o cabrioletă derivată din A110 și un coupe sport cu patru locuri, noua A310 și două noi vehicule de talie mai mare.

Toate aceste noi modele ar urma să permită Alpine să ajungă la o situație de echilibru financiar în 2026 și să realizeze o cifră de afaceri de opt miliarde de euro în 2030.

În primele trei luni ale acestui an, grupul Renault a înregistrat venituri totale de 11,5 miliarde de euro, în creștere cu 29,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, în condițiile în care a livrat 535.000 de automobile, în urcare cu 14,1% în ritm anual, după patru ani consecutivi de scădere.

În cazul mărcii Dacia, vânzările au crescut cu 41%, până la aproape 150.000 de unități în Europa, grație noii identități a brandului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
formula 1