Schimbare de generații la BCE

Schimbare de generații la BCE
scris 14 dec 2020

Pentru Banca Centrală Europeană (BCE) ziua de luni marchează o schimbare a ștafetei de la generația care a înființat instituția către actuala conducere, în condițiile în care Yves Mersch va părăsi boardul executiv al organizației, transmite Bloomberg.

Luxemburghezul în vârstă de 71 de ani este singurul decident rămas din prima echipă a Consiliului guvernatorilor BCE, care în 1998 a preluat proiectul monedei unice și în scurt timp a început să stabilească dobânda de referință pentru zona euro, scrie Agerpres.

CFR Călători introduce un nou serviciu premium de tip InterCity CITEȘTE ȘI CFR Călători introduce un nou serviciu premium de tip InterCity

La acea dată, Yves Mersch tocmai făcuse trecerea de la postul de oficial în Ministerul de Finanțe la cel de primul guvernator al Băncii Centrale din Luxemburg, o instituție care a fost înființată în tandem cu moneda unică europeană. În 2012, Yves Mersch s-a alăturat boardului executiv al BCE, după o întârziere provocată de solicitările Parlamentului European pentru o mai mare egalitate de gen, pentru ca în 2019 să devină vicepreședinte al Mecanismului unic de supraveghere.

Cei 22 de ani și jumătate petrecuți de Yves Mersch la BCE sunt de departe cea mai lungă carieră a unui oficial al unei bănci centrale din zona euro însă la nivel global lider este Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, care și-a început mandatul în 1990. De asemenea, Riad Salameh și Elman Rustamov au condus băncile centrale din Liban și Azerbaidjan pentru aproape 28 respectiv 26 de ani.

În cazul BCE este posibil ca recordul lui Yves Mersch să nu mai fie depășit prea curând. Activitatea membrilor boardului executiv este limitată la un mandat de opt ani care nu poate fi reînnoit. Guvernatorii băncilor centrale din zona euro cu cea mai îndelungată carieră sunt președintele Bundesbank, Jens Weidmann, care a preluat postul în luna mai 2011, cu două luni înaintea colegului său din Olanda, Klaas Knot, urmat în luna noiembrie a aceluiași an de guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
yves mersch