Startup-urile europene din domeniul tehnologiei au atras finanțări record în 2020, în pofida pandemiei. Septembrie - cea mai bună lună din istorie

Startup-urile europene din domeniul tehnologiei au atras finanțări record în 2020, în pofida pandemiei. Septembrie - cea mai bună lună din istorie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 dec 2020

Startup-urile europene din domeniul tehnologiei au reușit, în pofida pandemiei, să atragă finanțări record în 2020, potrivit unui raport anual al fondului de investiții Atomico, citat de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Situația a fost însă mai dificilă anul acesta pentru startup-urile recent înființate (finanțări early stage), investitorii fiind mai reticenți să finanțeze companiile al căror potențial de creștere nu a fost încă demonstrat.

Investițiile totale ale fondurilor de venture capital sunt estimate, în acest an, la 41 miliarde dolari, cu circa 500 milioane de dolari peste nivelul din 2019.

Pandemia a transformat munca de acasă din \ CITEȘTE ȘI Pandemia a transformat munca de acasă din "moft" în normalitate, dar biroul rămâne important pentru colaborarea între angajați

Investițiile au scăzut în luna martie, în contextul lockdown-ului, însă au revenit în forță până la finalul verii. Revenirea a continuat și în toamnă, iar septembrie a fost cea mai bună lună din istorie pentru investițiile în domeniul tehnologiei din Europa, care au depășit pragul de 5 miliarde de dolari.

„Creșterea din acest an nu este majoră, dar pentru o bună parte din an părea că ne îndreptăm spre o scădere", a declarat Tom Wehmeier, partener în cadrul Atomico.

Totuși, startup-urile mici, care au încercat să atragă runde de finanțare de circa 20-50 de milioane de dolari, au întâmpinat mai multe dificultăți în acest an, investitorii fiind mai precauți din cauza pandemiei. În acest context, creșterea investițiilor în tehnologie din 2020 a fost impulsionată de finanțări mai mari, cuprinse între 100 de milioane de dolari și 250 de milioane de dolari, îndreptate spre starup-uri care au obținut și alte finanțări și și-au demonstrat deja potențialul.

viewscnt
Afla mai multe despre
bloomberg
it
tehnologie
finantari startup-uri
startup-uri 2020
investitii startup-uri
venture capital
atomico
investitii tehnologie