Ungaria ar putea majora taxa pe bănci pentru a acoperi gaura din buget

Ungaria ar putea majora taxa pe bănci pentru a acoperi gaura din buget
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2023

Ungaria ia în considerare impunerea unei taxe pe bănci mai ridicate, după ce un an de recesiune și cea mai rapidă creștere a inflației din UE au adâncit deficitul bugetar, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile celui mai mare creditor al țării, OTP Bank Nyrt, înregistrau joi un declin de 8% la Bursa de la Budapesta, cea mai semnificativă creștere din ultimele șase luni, scrie Agerpres.

ExxonMobil face lobby la Washington pentru ca hidrogenul ″albastru″, din gaze naturale, să primească subvenții de stat ″climatice″ la fel de mari precum cel ″verde″ CITEȘTE ȘI ExxonMobil face lobby la Washington pentru ca hidrogenul ″albastru″, din gaze naturale, să primească subvenții de stat ″climatice″ la fel de mari precum cel ″verde″

Câștigurile record ale băncilor așteptate în acest an vor permite Guvernului să ia în considerare o nouă creștere a taxei pe bănci, le-a spus joi economiștilor ministrul de Finanțe, Mihaly Varga. Acesta a explicat că ar putea fi amânate achizițiile din domeniul apărării și reduse subvențiile pentru rata dobânzii, ceea ce potențial ar putea extinde ținta de deficit bugetar pentru acest an, de la nivelul estimat de 3,9% din PIB.

Premierul Viktor Orban are dificultăți cu reducerea deficitului, după ce în ianuarie inflația a atins un nivel de vârf, depășind 25%, ceea ce a afectat cererea pe plan intern, și a dus la venituri mai scăzute, în timp ce dobânzile ridicate au afectat afacerile.

Deja, Ungaria a impus anul trecut o taxă pe profiturile suplimentare ale băncilor pentru a acoperi gaura din buget, după cheltuielile record de dinaintea alegerilor.

Sectorul este dominat de OTP, urmat de MBH Bank Nyrt, care a apărut în urma fuziunii a trei bănci, precum și de subsidiarele băncilor occidentale, inclusiv Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG, UniCredit SpA și KBC Group NV.

Declarațiile lui Varga privind noile măsuri de consolidare fiscală au venit în timpul unei discuții încinse cu guvernatorul Băncii Centrale, Gyorgy Matolcsy, care a dat vina pe politicile economice "imprevizibile" și pe disciplina bugetară redusă pentru nivelul ridicat al inflației, în opinia sa Ungaria fiind una din cele mai vulnerabile economii pe plan global.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
banci
taxe