Revenirea iernii după începerea oficială a sezonului de reumplere a depozitelor face ca România să se bazeze pe importuri pentru acoperirea consumului intern și chiar pentru înmagazinarea unor cantități de gaze.
Statele Unite pregătesc discret înființarea în România, la București, a unui birou al diviziei de investigații a temutului Serviciu pentru Imigrări și Vamă (US Immigration and Customs Enforcement - ICE), parte a Departamentului de Securitate Internă (US Department of Homeland Security - DHS) al Administrației de la Washington, unde instituția americană de forță va coopera cu omologii săi români.
Al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație din România a trimis clienților săi o notificare-ofertă privind condițiile de furnizare de după 31 martie anul viitor, când ar urma să fie eliminată actuala plafonare a prețului final pentru casnici, la 0,31 lei/kWh, document intrat în posesia Profit.ro și care prevede scumpirea gazelor de la 1 aprilie 2026.
Administrația Trump a impus UE un tarif vamal de 20% pe bunurile exportate în SUA, ceea ce înseamnă inclusiv pe exporturile românești în America. Decizia administrației americane vine pentru români într-un moment în care relațiile comerciale erau în plină creștere și aveam excedent cu SUA. Impactul are darul de a fi totuși limitat, de vreme ce principalul partener comercial al României este, de departe, UE.
Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa și administra un nou tip de societate cu răspundere limitată (S.R.L.), care se va numi ”firmă de exercițiu" și va avea abrevierea "S.R.L.- F.E.". Un tânăr va putea înființa sau dobândi calitatea de asociat într-o singură firmă de exercițiu, iar în acest scop va avea nevoie de acordul părinților, conform unui proiect analizat de Profit.ro.
România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Producătorul ucrainean de hrană pentru animale de companie Kormotech, lider pe piața de origine, a vândut anul trecut în România produse în valoare de aproape 10 milioane de euro. Piața românească este una strategică și prioritară pentru Kormotech, care și-a fixat ca obiectiv atragerea unei cote de peste 10% din vânzările totale înregistrate local în acest domeniu.
Producătorul de schele Layher, aflat în topul celor mai mari afaceri de familie din Germania, se pregătește să își dezvolte propria hală de depozitare și birouri în România, în care își va muta activitatea desfășurată acum în spații închiriate din București și Cluj, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor va rămâne la nivelul curent, la actualizarea din iulie. În schimb, media dobânzilor ROBOR la 3 și 6 luni a urcat pentru al treilea trimestru la rând.
Companiei românești Artrom Steel Tubes SA, deținătoarea și operatoarea uzinei producătoare de țevi din oțel fără sudură de la Slatina și a oțelăriei pentru țevi de la Reșița, care însumează încasări anuale de circa 2 miliarde lei și peste 2.000 de angajați, i-ar putea fi permisă de către ANAF reluarea plăților către acționarul majoritar (practic unic, cu deținere de 99,999914%) Artrom Investment GmbH, rezultă din date analizate de Profit.ro.