VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Vicepreședintele CFA România avertizează: Nu ne dăm poate seama ce înseamnă să ne pierdem rating-ul recomandat investițiilor. Am vedea o vânzare masivă de active românești. Scăparea sunt banii europeni

Educație cu profit   
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Vicepreședintele CFA România avertizează: Nu ne dăm poate seama ce înseamnă să ne pierdem rating-ul recomandat investițiilor. Am vedea o vânzare masivă de active românești. Scăparea sunt banii europeni

Andreea Nica, vicepreședintele CFA România, avertizează cu privire la riscurile care vor surveni dacă Guvernul nu implementează măsuri pentru reducerea deficitului, astfel încât să se ajungă la ținta impusă de Uniunea Europeană. De asemenea, ea atrage atenția și asupra utilizării banilor europeni, menționând că “dacă nu încep investițiile acum, va fi foarte greu să folosești acei bani în economie”.

“Faptul că am avut această anulare a alegerilor, creează totuși niște riscuri, pentru că aceste măsuri pe care le așteptăm în a doua parte a anului ar fi putut fi luate la începutul anului, dacă nu aveam repetiție a alegerilor. Deci am pierdut și pierdem jumătate de an. Vedem o execuție bugetară chiar mai slabă decât în anul anterior, deși anul acesta trebuia să folosim foarte mult din fondurile europene.

PNRR este un plan care se întinde până în 2026. Dacă nu încep investițiile acum, va fi foarte greu să folosești acei bani în economie. Aici este scăparea noastră, spre acești bani europeni. Avem 46 de miliarde de euro în politica de coeziune, în planul 2021-2027, bani pe care România vrea să-i folosească, desigur și să avem proiectele care să atragă aceste surse. Avem și cele aproape 30 de miliarde de euro în cadrul PNRR, din care am început să cheltuim”, spune, la emisiunea Educație cu Profit de la Profit.ro TV, Andreea Nica, vicepreședintele CFA România, adăugând că dacă nu sunt folosiți acești bani din fonduri europene și din PNRR, “va fi foarte complicat să atingem țintele de buget”.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Andreea Nica, vicepreședinte CFA România: Ne așteptăm la o creștere a TVA spre 21%. Nu sunt multe alte portițe pe care le poate folosi Ministerul de Finanțe CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Andreea Nica, vicepreședinte CFA România: Ne așteptăm la o creștere a TVA spre 21%. Nu sunt multe alte portițe pe care le poate folosi Ministerul de Finanțe
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

România ar trebui să țintească un deficit de maxim 3%, în condițiile în care anul trecut deficitul era de 9%.

“Avem acest plan bugetar structural pe termen mediu, agreat cu Comisia, de a reduce deficitul de la 9% înspre 3% până în 2031, anul acesta ar trebui să rămânem la maxim 7%. Colegii mei care contribuie la realizarea indicatorului de încredere macroeconomică văd că vom fi undeva peste 7% cu deficitul, dar dacă vom continua în ritmul primului trimestru, vom fi iarăși la 9%. Deci avem nevoie de măsuri. Noi suntem optimiști că le vom lua”, precizează aceasta.

Andreea Nica mai spune și că există o presiune și din partea agențiilor de rating, Fitch, Moody's și S&P.

“Aceste agenții se vor pronunța în a doua parte a anului în ceea ce privește modul cum guvernul ia măsurile de redresare fiscală. Credem că nu vom pierde rating-ul recomandat investițiilor anul acesta. 82% dintre colegii mei s-au pronunțat pentru o menținere a rating-ului investment grade. Ce credem că se va întâmpla va fi că agențiile de rating vor pune presiune, deci vor menține această perspectivă negativă pe un termen mai îndelungat până când văd măsuri, pentru că ar fi dezastruos.

VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Paul Apostol, Digital Nation: România are o șansă să folosească AI într-un mod foarte profund / Andreea Nistor, Digital Nation: Potențialul e enorm. Companiile ar putea să intervină susținând proiecte de educație CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Educație cu Profit - Paul Apostol, Digital Nation: România are o șansă să folosească AI într-un mod foarte profund / Andreea Nistor, Digital Nation: Potențialul e enorm. Companiile ar putea să intervină susținând proiecte de educație

Nu ne dăm poate seama ce înseamnă să ne pierdem rating-ul recomandat investițiilor. Ne aruncă cu totul și cu totul în altă categorie. Activele românești, că e vorba de acțiunile companiilor, că e vorbа de obligațiunile emise de statul român și de companiile românești, ar fi dintr-o dată inaccesibile unei categorii de investitori care investesc doar în jurisdicții recomandate investițiilor. Deci am vedea o vânzare masivă de active românești.

Să intri în categoria de datorie speculativă, ne scoate din indicatorii FTSE pentru piețe emergente. Nu se va întâmpla poate instant, dar cu siguranță România devine neatractivă, inclusiv pentru investitorii locali”, afirmă aceasta.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa românia
andreea nica
deficit bugetar