Codul Muncii va fi modificat, în urma acordului sindicatelor și patronatelor, prin introducerea unor noi condiții privind acordarea concediului fără plată pentru formare profesională și a sporurilor din perioada stagiilor de formare. Codul va cuprinde noi condiții în care un angajat poate solicita din proprie inițiativă încetarea contractului de muncă, deși angajatorul a investit în formarea acestuia.
Noile prevederi vor fi adoptate în perioada următoare de Parlament, după ce au fost convenite de către patronate și sindicate, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro și confirmate de ambele părți.
Astăzi, un salariat poate solicita concediu fără plată pentru formare profesională din inițiativa sa. Legislația actuală stabilește că angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacă absența salariatului ar prejudicia grav desfășurarea activității.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Codul Muncii va fi însă modificat astfel încât eventualul refuz al angajatorului va fi “numai după consultarea sindicatului al cărui membru este salariatul respectiv sau a reprezentanților salariaților”.
Vor fi aduse totodată modificări privind cursurile sau stagiile de formare profesională care sunt inițiate de angajator, caz în care toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către companie.
În prezent, Codul Muncii prevede că, pe întreaga durată a participării la aceste cursuri sau stagii de formare profesională, salariatul va beneficia de toate drepturile salariale deținute.
Patronatele și sindicatele au convenit însă modificarea acestei prevederi astfel încât, pe durata cursurilor sau a stagiilor de formare profesională plătite de angajator, salariatul va beneficia de toate drepturile salariale deținute, ”cu excepția acelor sporuri la salariu a căror acordare este strict legată de condițiile concrete în care se prestează munca”.
Totodată, potrivit legislației în vigoare, în cazul formării profesionale suportate de angajator, salariații care au beneficiat de aceasta nu pot avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adițional.
Inițial, sindicatele propuseseră ca doar salariații care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională cu o durată de cel puțin 1 an, cheltuielile fiind suportate de companie, să nu poată avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adițional.
În cadrul negocierilor cu privire la Cod, conform informațiilor obținute de Profit.ro, patronatele au arătat că ar fi de neacceptat o astfel de propunere în condițiile actuale de formare profesională, considerând că o asemenea reglementare ar fi “cu mult mai oneroasă decât orice reglementare existentă în legislația muncii în decursul vremii”.
La rândul lor, reprezentanții companiilor au arătat că, în practică, majoritatea cursurilor de formare profesională durează mai puțin de un an, dar costurile asociate acestora constituie o investiție semnificativă pentru angajator în salariat și este esențial pentru angajator să știe că își poate recupera investiția, beneficiind de activitatea salariatului în cauză.
În urma negocierilor, cele două părți au covenit modificarea prevederii în sensul în care salariații care au beneficiat de un curs sau de un stagiu de formare profesională suportat financiar de angajator, cu o durată de cel puțin două luni sau al cărui cost depășește valoarea a de zece ori salariul minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, nu pot avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adițional.