Puterea îi obligă pe foștii demnitari să participe la întâlnirile cu avocații României în litigii internaționale. Oficialii care nu se prezintă pierd pensii speciale, funcționarii sunt concediați. Alți angajați de la Finanțe iau salarii majorate cu 50%

Puterea îi obligă pe foștii demnitari să participe la întâlnirile cu avocații României în litigii internaționale. Oficialii care nu se prezintă pierd pensii speciale, funcționarii sunt concediați. Alți angajați de la Finanțe iau salarii majorate cu 50%
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 4 mar 2024

Demnitarii, în funcție sau care au fost implicați în cazurile respective, vor fi obligați să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații României în litigii internaționale, au decis senatorii, care au modificat astfel, prin vot în plen, ordonanța de urgență a Guvernului prin care Finanțele preiau reprezentarea României în dosarul Pfizer. Cu acest prilej, senatorii au decis să majoreze de la 10 la 15 numărul funcționarilor publici din Ministerului Finanțelor care primesc salarii majorate cu 50% pentru că asistă avocații în astfel de cazuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Ordonanța prevedea că șefii autorităților/instituțiilor publice au obligația sã ia măsurile legale care se impun pentru ca persoanele, care sunt sau au fost implicate in gestionarea problematicii ce face obiectul litigiilor internaționale să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații care asigură reprezentarea juridicã în respectivele litigii.

La inițiativa senatorului liberal și fost ministru al Finanțelor Alexandru Nazare, textul orodonanței a fost amendat, specificându-se ”inclusiv demnitari” în cazul persoanelor implicate. Aceștia vor fi obligați să participe la audieri, să semneze declarații ca martori și alte documente procedurale, la solicitarea avocaților.

Noi reguli pregătite pentru angajarea muncitorilor străini. Termen la încheierea contractelor de muncă și activitate minimă pentru angajatori. Noi amenzi CITEȘTE ȘI Noi reguli pregătite pentru angajarea muncitorilor străini. Termen la încheierea contractelor de muncă și activitate minimă pentru angajatori. Noi amenzi

În plus, ordonanța a fost amendată cu prevederea că ”demnitarii/funcționarii publici/personalul contractual care refuză nejustificat îndeplinirea obligațiilor” de mai sus ”sunt eliberați din functia pe care o dețin”.

Persoanele eliberate astfel din funcție vor fi decăzute din dreptul de a mai exercita o functie publicã/contractuală/de demnitate publicã, pe o perioadă de 3 ani de la data încetării raporturilor de serviciu/incetării contractului de muncã/ eliberării din funcția de demnitate publică.

În cazul în care persoanele eliberate sunt beneficiare ale unei pensii de serviciu, acest drept se suspendã pe o perioadã de 3 ani de la data încetării raporturilor de serviciu/incetării contractului de muncă/ eliberării din func/ia de demnitate publicã, mai prevăd amendamentele inițiate de Alaxandru Nazare și votate în plen.

Aceste prevederi nu se vor putea aplica decât demnităților publice, nu demnităților alese, și, evident, nu poat fi aplicate retroactiv, pentru procese încheiate.

După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți CITEȘTE ȘI După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți

Guvernul a prevăzută în ordonanță, drept ”recunoaștere a capacității angajaților direcției juridice a Ministerului Finanțelor de a gestiona apărarea României în astfel de dosare complexe”, ca până la 10 angajați ai ministerului să beneficieze de majorarea cu 50% a salariului de bază. În ședința de Guvern a fost luată decizia și ca de majorarea de 50% a slariului de bază să benefizieze și 5 angajați de la direcția juridică a Secretariatului General al Guvernului, care ar urma să colaboreze la procesul cu Pfizer.

Senatorii au găsit de cuviință acum să majoreze de la 10 la 15 numărul funcționarilor din Finanțe cărora li va majora salariul cu 50%.

Opoziția a reclamat că acești angajați primesc bani în plus pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu.

Polițiștii - obligați să reducă în favoarea șoferilor, cu până la 10%, din viteza indicată de radar CITEȘTE ȘI Polițiștii - obligați să reducă în favoarea șoferilor, cu până la 10%, din viteza indicată de radar

Reprezentanți ai companiilor Pfizer și BioNTech au anunțat recent că au dat România în judecată pentru că ar fi încălcat contractul semnat în mai 2021 pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. România este a treia țară europeană dată în judecată de Pfizer, după Ungaria și Polonia.

Verdictul în procesul Pfizer - România ar putea veni abia în iunie 2025, după cum a relata Profit.ro. Pfizer cere 564 milioane euro, cu dobândă de 9,5%.

În România, procurorii au declanșat urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a doi foști miniștri ai Sănătății, susținând că aceștia au achiziționat prea multe vaccinuri COVID-19 și au cauzat astfel statului daune de peste 1 miliard de euro.

Totodată, România așteaptă o decizie în procedura de arbitraj cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat din Munții Apuseni. Procedura de arbitraj s-a desfășurat la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internațional deschis împotriva României, legat de "proiectul minier aurifer de la Roșia Montană", se ridică la aproximativ 6,7 miliarde USD, potrivit unui răspuns transmis de Guvern, în baza datelor furnizate de Ministerul Finanțelor.
 

 
viewscnt
Afla mai multe despre
demnitari
litigii
pensie
serviciu
speciala
senat
nazare
guvern
pfizer
roșia montană