Dacia - prima poziție în Topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est. Patru noi companii din România intră în clasament. CE Oltenia - cea mai mare pierdere netă

Dacia - prima poziție în Topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est. Patru noi companii din România intră în clasament. CE Oltenia - cea mai mare pierdere netă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 9 oct 2019

Automobile Dacia conduce, pentru al cincilea an la rând, Topul celor mai mari companii din Europa de Sud-Est în funcție de venituri. Totodată, patru noi companii din România au intrat, anul acesta, în Top 100 companii din sud-estul Europei, clasament realizat anual de SeeNews. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Dacia, deținută de francezii de la Renault, a avut venituri de 5,35 miliarde de euro în 2018, cu 6,54% mai mari decât în anul anterior. 

Ajuns la cea de a 12-a ediție, clasamentul realizat anual de SeeNews include peste 2.900 de companii din sud-estul Europei din următoarele țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia.

România este prezentă cu 54 de companii în clasamentul celor mai mari 100 de companii non-financiare din sud-estul Europei, față de 51 de companii în anul precedent. România are cele mai multe companii în Top, urmată la mare distanță de Slovenia, cu 12 companii, și Bulgaria, cu 10 companii. Nicio companie din Albania și Republica Moldova nu a intrat în clasament.

Din Top 5 companii din regiune în funcție de venituri, 4 sunt din România. Astfel, OMV Petrom ocupă locul al treilea în clasment (la fel ca anul anterior), OMV Petrom Marketing se situează pe locul 4 (la fel ca anul anterior), iar Rompetrol Rafinare este pe locul 5 (urcare 2 poziții).

Locul al doilea în clasamentul general este ocupat de compania Petrol d.d. din Slovenia.

Printre companiile din România care ocupă poziții în vârful clasamentului se mai regăsesc și Rompetrol Downstream (locul 11, în urcare 2 poziții), Kaufland Romania (locul 12, în coborâre o poziție), Ford România (locul 13), urcare 20 de poziții și British America Tobacco Trading (locul 15, în coborâre cu o poziție).

Patru noi companii din România au intrat anul acesta în Top 100: Robert Bosch (poziția 88), Cargil Agricultură (poziția 92), Pirelli Tyres Romania (poziția 98), Regia Natională a Pădurilor Romsilva (poziția 99).

Prefera Foods, companie deținută de Raul Ciurtin, lansează o nouă marcă de produse, după o investiție de 4 milioane euro CITEȘTE ȘI Prefera Foods, companie deținută de Raul Ciurtin, lansează o nouă marcă de produse, după o investiție de 4 milioane euro

Singura companie din România care a ieșit din clasament esteTakata România. Grupul japonez ale cărui airbaguri defecte au dus la declanșarea celei mai mari rechemări în service din industria auto, a fost vândut anul trecut către compania americană Key Safety Systems, în baza unui acord anterior în valoare de 1,58 miliarde de dolari. Tranzacția a vizat și fabricile din România: două la Arad, care produc volane, respectiv centuri de siguranță, și o fabrică la Sibiu, care produce airbaguri.

În funcție de profitabilitate, Hidroelectrica este cea mai bine poziționată companie din România în clasamentul SeeNews, ocupând poziția a treia. Anul trecut, Hidroelectrica a fost a doua cea mai profitabilă companie din regiune, iar, în 2016, a ocupat prima poziție în clasament în funcție de acest criteriu.

Primele două poziții în funcție de rata profitului (calculată raportat la veniturile totale) sunt ocupate de companii din Serbia, respectiv Aerodrom Nikola Tesla și Serbia Zijin Bor Copper.

În funcție de profitabilitate, România este prezentă în Top 10 și cu Romgaz, OMV Petrom (locurile 4 și 5), Continental și Dedeman (locurile 6 și 9).

De cealaltă parte, Compexul Energetic Oltenia a avut cea mai mare pierdere netă (243 millioane euro) în rândul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est. În funcție de venituri, Complexul Energetic Oltenia ocupă poziția 89 în regiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
top 100 companii
dacia
top companii regiune
companii europa de sud-est
top 100 see
hidroelectrica
cele mai mari companii