Armata rusă pare a fi demonstrat la modul literal justețea dictonului clasic-liberal de secol XIX “When goods don’t cross borders, soldiers will” (″Când mărfurile nu trec granițele, o vor face soldații″), atribuit economistului francez Frederic Bastiat, prin cea mai recentă operațiune ofensivă împotriva trupelor ucrainene ce ocupă din vara trecută regiunea rusă Kursk.
Gigantul energetic Masdar din Emiratele Arabe Unite, cu care compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, vrea să înființeze o societate de tip joint-venture pentru dezvoltarea de proiecte de generare verzi, se pregătește să construiască, împreună cu Emirates Water and Electricity Co. (EWEC), un proiect de 6 miliarde de dolari, cu 5 GW/19 GWh stocare solară în Abu Dhabi, operațiunile urmând să înceapă până în 2027.
Președintele Donald Trump a declarat că vrea să reumple rezerva strategică de petrol, dar acesta este uin proiect costisitor și care ia timp.
Compania de stat Romgaz ar putea prelua proiectul mult-întârziatei centrale noi de 430 MW de la Iernut de la constructorul spaniol Duro Felguera, aflat în risc de insolvență, pentru a-l finaliza în regie proprie, în condițiile în care unitatea de producție de energie este gata în proporție de 97%, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El urmează să meargă mâine la fața locului, pe amplasament.
Un proprietar de vehicul electric din Europa va putea economisi între 450 și 2.900 euro pe an prin utilizarea încărcării inteligente și bidirecționale, arată un studiu Eurelectric și EY.
Compania de distribuție Delgaz Grid continuă, în acest an, cel mai amplu program de contorizare inteligentă din istoria companiei, atât prin valoarea lucrărilor, cât și prin numărul de contoare ce vor fi instalate. Valoarea investiției este de aproape 372 milioane de lei (75 mil. Euro), iar beneficiari vor fi circa 487.000 de clienți din cele șase județe ale Moldovei unde compania operează o rețea de electricitate. Proiectul a început în 2024 și se estimează că va fi finalizat în decembrie 2029.
Executivul a aprobat în ședință de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța de Urgență pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor, pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, precum și pentru modificarea alin. (3) al art. 291 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2021 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 alocate României din Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune, Fondul social european Plus, Fondul pentru o tranziție justă
Facturile lunare la energia electrică pot crește considerabil din cauza unor aparate electrocasnice care consumă mult curent.
Grupul francez Engie a anunțat cei 4.900 de angajați ai diviziei Engie Home Services că este pregătită vânzarea acestei filiale.
Prețul gazelor tranzacționate pe piața spot din România a depășit, în ultimii cinci ani, nivelul pieței europene în aproximativ jumătate din timp, arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă. Analizând evoluțiile de preț pentru piața SPOT din România (BRM) și cea din Olanda (TTF – cea mai reprezentativă piață a gazelor din Europa), asociația arată că funcționarea pieței de gaze din România și utilizarea cotațiilor BRM a determinat o economie a României de 215 milioane de euro în ultimii 5 ani, față de situația în care actorii din România s-ar fi raportatat la indicatorii TTF Olanda. Potrivit asociației, piața liberalizată a gazelor naturale este singura care poate răspunde la multiplele provocări actuale, inclusiv transparența prețurilor și concurența între diferite surse de energie.