Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, controlată de Secretariatul General al Guvernului (SGG), cu 58,5% din capital, vrea să cumpere servicii de cazare în străinătate la hoteluri de 4 și 5 stele pentru angajații săi care se deplasează peste hotare în interes de serviciu.
Producția de energie electrică a României a scăzut accentuat în prima lună a anului, cu peste 19% față de ianuarie 2024, la 4,408 milioane MWh, conform datelor analizate de Profit.ro.
Tranzacția prin care Entek Elektrik Üretim A.Ș, o societate activă în sectorul energetic, parte din grupul Koç, cumpără două companii românești, care dețin drepturile pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc, de la divizia britanică Econergy International, a fost încheiată.
Guvernul a aprobat recent o ordonanță de urgență care permite demiterea, înainte de expirarea mandatelor, a membrilor din consiliile de administrație sau de supraveghere de la companiile de stat. În domeniul energetic sunt opt companii la care vor fi făcute modificări, potrivit unui răspuns al Ministerului Energiei transmis la solicitarea HotNews.
Producția internă de energie primară a României a însumat 1,431 milioane tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 88.400 tep (-5,8%) față de ianuarie 2024, iar importul a fost de 1,294 milioane tep, în creștere cu 162.300 tep (+14,3%), arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Instanța de judecată a amânat cu 3 luni, până pe 11 iunie 2025, termenul de intrare în insolvență a Duro Felguera, constructorul spaniol al mult-întârziatei centrale noi pe gaze de 430 MW de la Iernut a companiei românești de stat Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020, existând acum marii emoții privind respectarea celui mai recent deadline de finalizare, stabilit chiar pentru luna iunie.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, confirmă că a dat mandat Romgaz pentru evaluarea preluării celui mai mare combinat de producție a îngrășămintelor pentru agricultura românească, Azomureș.
Când Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, inaugura acum 11 ani sediul somptuos al diviziei de export din Sankt Petersburg, el prognoza un viitor prosper bazat pe vânzările de gaze către Europa. ”Europa va avea nevoie tot mai mult de gazul rusesc”, declara el la acea vreme. În realitate, însă, clădirea grandioasă simbolizează acum declinul rapid al Gazprom, după ce pierderea aproape totală a pieței europene în urma sancțiunilor impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina a slăbit compania.
Noul transport agabaritic, destinat Termocentralei Mintia, din județul Hunedoara, a ajuns în România.
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a început deja să întreprindă demersuri de pregătire a negocierii preluării și repornirii combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș, cel mai mare de profil din țară, cel mai mare consumator de gaze și una dintre cele mai mari întreprinderi locale de producție industrială, parte a grupului elvețian Ameropa.