Traderul de stat prin care Republica Moldova își asigură energia necesară, Energocom, și-a diversificat sursele de achiziție energie din România, joi apelând în premieră și la cea de-a doua platformă de tranzacționare de la București, cea operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), relevă datele Profit.ro. Până în prezent, compania de la Chișinău a cumpărat energie doar de pe piețele spot operate de OPCOM și prin contracte bilaterale, precum cel semnat recent cu OMV Petrom.
Dan Drăgan a demisionat din postul de secretar de stat în Ministerul Energiei.
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și, totodată, principalul furnizor concurențial de curent electric pentru consumatori finali din țară, își anunță clienții că efectuează lucrări de mentenanță ale sistemelor informatice, pentru a se asigura că totul funcționează în cele mai bune condiții.
Compania de distribuție Delgaz Grid a extins rețeaua de distribuție a gazelor naturale, în cursul anului trecut, în 10 localități din județele Iași, Bacău, Arad și Sibiu, pe o lungime care însumează 68 de kilometri, în urma unor investiții totale de aproximativ 16,5 mil. lei.
Criticile la adresa Green Deal-ului european datează de ani de zile, după cum a relatat Profit.ro cu multiple ocazii, însă ele nu au împiedicat radicalizarea progresivă a politicilor de decarbonare ale blocului comunitar.
Anul trecut, Europa a produs mai multă energie electrică din soare decât din cărbune, pentru prima dată, analiștii fiind de părere că este o „piatră de hotar” pentru tranziția către energia curată, relatează The Guardian și AFP.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că ”scenariul de bază” este o prelungire a schemei de plafonare și compensare la electricitate și gaz, ”pentru trei, șase luni”, cât va permite bugetul. Ulterior, ajutoarele se vor acorda pe baza venitului familiilor, nu pe baza consumului, întrucât acum și un miliardar cu un apartament gol poate primi subvenție, la fel ca o familie care chiar are nevoie.
Statul român a ″reușit″ să-i prindă în ″plasa″ impozitului specific de 0,5% din cifra de afaceri impus, de principiu, doar în sectoarele de petrol și gaze, și pe comercianții de lemne de foc, brichete, peleți, cărbune, naftalină, ulei lubrifiant sau antigel și, în același timp, să-i scape din vedere pe traderii străini de țiței și carburanți fără sedii permanente în România, astfel că acum face demersuri de corectare a situației.
Statul român vrea prelungirea planului de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, aflat în întârziere semnificativă pe partea de investiții în capacități de producție noi, fotovoltaice și pe gaze, care să înlocuiască grupurile pe lignit programate să fie scoase din exploatare.
Compania de stat Electrica a dat în judecată ANRE pentru creșterea tarifelor reglementate de transport și distribuție a energiei electrice.