Reforma fiscală este una cheie a planului fiscal pe șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar, astfel că este important ca România să acționeze decisiv și rapid pentru implementarea acesteia, așa cum prevede angajamentul asumat, este mesajul Comisiei Europene (CE), transmis prin intermediul Profit.ro.
Președintele Nicușor Dan anunță că a discutat despre marea evaziune fiscală cu premierul interimar Cătălin Predoiu.
Grupul format din specialiștii celor patru partide care discută să formeze coaliția de guvernare analizează la acest moment o serie de măsuri, printre care tăierea sau reducerea sporului de condiții vătămătoare, scăderea plafonului sub care se acordă norma de hrană și voucherele de vacanță la 6.000 de lei (salariul brut), diminuarea stimulentelor și sporurilor pentru cei care lucrează cu fonduri UE.
Pachetul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, discutat astăzi de către specialiștii PSD, PNL, USR și UDRM, va fi prezentat abia după ce formațiunile se pun de acord asupra măsurilor, a declarat ministrul Finanțelor, Barna Tanczos (UDMR). Ministrul a refuzat să confirme jurnaliștilor vreuna dintre măsurile vehiculate ca fiind discutate, despre care a scris și Profit.ro, dar a clarificat că nu sunt luate în calcul concedieri în sectorul public și că Guvernul nu va avea probleme în a asigura plățile.
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat că liberalii vor susține un pachet de măsuri în care reducerea cheltuielilor statului să fie net mai mare decât creșterea veniturilor acestora, eventual, prin taxe și impozite. Ar fi bine ca creșterea de venituri să se facă prin încasări mai bune. El a menționat că acest pachet e foarte puțin probabil să evite creșterea de taxe și de impozite, pentru că e o presiune mare pe care o avem.
Partidele discută, ca variante pentru reducerea cheltuielilor bugetare, tăierea indemnizației de hrană pentru toți bugetarii cu un venit brut de până la 8.000 lei, conform informațiilor Profit.ro.
Uniunea Europeană a criticat decizia președintelui Donald Trump de a dubla tarifele la importurile de oțel, de la 25% la 50%.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că intenționează să majoreze tarifele la importurile străine de oțel și aluminiu de la 25% la 50%, intensificând presiunea asupra producătorilor mondiali de oțel și adâncind războiul comercial, relatează Reuters.
Statul român raportează anual 164 de miliarde de lei cheltuieli de personal.
Comisia Europeană urmează să achite doar 1,279 miliarde euro din cererea de plată numărul 3 aferentă PNRR, iar 869 milioane de euro sunt suspendate de la plată, noul Guvern având la dispoziție să ia măsurile necesare până la 28 noiembrie pentru a recupera acești bani, așa cum a relatat anterior Profit.ro.