Ministerul de Finanțe din China a anunțat că va impune taxe vamale de 34% pentru toate bunurile americane, începând cu 10 aprilie, ca o contramăsură la tarifele radicale impuse de președintele american Donald Trump, informează Reuters și CNN.
După o prăbușire de -6,4% joi, țițeiul european Brent a mai scăzut cu -1,85%, la 67,6 dolari pe baril, vineri dimineață, ajungând la cel mai mic nivel din 16 august 2021.
Inteligență artificială va afecta 40% din locurile actuale de muncă până în 2023, arată un raport publicat de Agenția ONU pentru Comerț și Dezvoltare.
Banca Națională a României este așteptată de analiști să mențină dobânzile nemodificate la următoarea ședință de politică monetară. Vechile motive sunt cele legate situația precară a finanțelor publice și perspectiva incertă a inflației. La starea de incertitudine se adaugă și războiul comercial început de americani.
Creșterea abruptă a tarifelor – „cel mai frumos cuvânt din dicționar”, cum îl numește Trump – de către administrația republicană va scoate din buzunarele americanilor câte 1.350 de dolari și va duce la creșterea inflației pe termen scurt, arată economiștii ING Bank. Mai mult, taxele vamale sunt regresive și afectează mai mult populația cu venituri reduse.
Majorarea tarifelor americane pe importurile din Uniunea Europeană va un avea un impact sever asupra economiei europene, estimează economiștii. Unele bănci au tăiat deja prognozele de creștere pentru zona euro.
Administrația Trump a impus UE un tarif vamal de 20% pe bunurile exportate în SUA, ceea ce înseamnă inclusiv pe exporturile românești în America. Decizia administrației americane vine pentru români într-un moment în care relațiile comerciale erau în plină creștere și aveam excedent cu SUA. Impactul are darul de a fi totuși limitat, de vreme ce principalul partener comercial al României este, de departe, UE.
România a fost anul trecut cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană pentru prima dată în istorie, depășind Olanda în ceea ce privește extracțiile raportate în terajouli (TJ) pe baza Puterii Calorice Superioare (PCS). Producția din România a fost în 2024 de aproape 360 mii TJ, în timp ce cea din Olanda, de 322,5 mii TJ, arată date analizate de Profit.ro.
Piața de birouri din București se află într-un proces de transformare semnificativă după un deceniu de dezvoltare intensă. Oferta de spații noi a atins minime istorice, în timp ce în zona cererii, interesul pentru clădiri de calitate a rămas relativ constant în ultimii ani, ceea ce va înclina tot mai vizibil balanța în favoarea proprietarilor.
România se află într-un proces accelerat de transformare a pieței de e-commerce, generând o cerere tot mai mare pentru spații logistice și industriale. Comerțul online continuă să fie un motor de creștere pentru sectorul industrial și logistic, generând oportunități semnificative pentru dezvoltatori și investitori.