Consiliul Legislativ, mai catolic decât Papa: Eurodeputații vor să interzică taxele la bagaje mici pe avioane, dar Consiliul se opune în România unei inițiative similare. Argumentul: Încalcă normele UE și Constituția

Auto/Transporturi   
Consiliul Legislativ, mai catolic decât Papa: Eurodeputații vor să interzică taxele la bagaje mici pe avioane, dar Consiliul se opune în România unei inițiative similare. Argumentul: Încalcă normele UE și Constituția

Consiliul Legislativ a avizat negativ o inițiativă legislativă care prevede că orice pasager va avea dreptul de a aduce la bordul unui avion un bagaj de mână, cu dimensiuni de 55 cm x 40 cm x 20 cm și greutate de cel mult 10 kg, inclus în prețul standard al biletului de avion, fără perceperea unor taxe suplimentare. Inițiativa vine în contextul în care eurodeputații se pregătesc și ei să interzică companiilor aeriene să mai perceapă taxe pentru bagajele de cabină mici. În schimb, Consiliul Legislativ din România consideră că o astfel de măsură ar încălca principiile de libertate economică prevăzute de Constituție și chiar normele europene în domeniu.

Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului și are rolul de a analiza și aviza proiectele de legi, propunerile legislative și proiectele de ordonanțe și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului, precum și propunerile legislative înregistrate la Parlament. Deși consultative, avizele sunt obligatorii în procesul de legiferare, iar lipsa acestora sau nesolicitarea lor în termenul legal al acestora pot conduce la neconstituționalitatea actelor normative.

Urmărește-ne și pe Google News

Actualul președinte al Consiliului Legislativ este fostul deputat PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției în cabinetul Grindeanu. Iordache a fost numit la șefia Consiliului Legislativ în octombrie 2020, iar la data de 9 noiembrie a aceluiași an a depus jurământul pentru primul mandat.

DECIZIE Pensionarii vor fi scutiți de plata asigurărilor de sănătate în 2028 CITEȘTE ȘI DECIZIE Pensionarii vor fi scutiți de plata asigurărilor de sănătate în 2028

Inițiativa legislativă analizată de Consiliul Legislativ prevede că orice pasager va avea dreptul de a transporta la bordul unui avion un bagaj de mână, cu dimensiuni de 55 cm x 40 cm x 20 cm și greutate de cel mult 10 kg, care va fi inclus în prețul standard al biletului de avion, fără perceperea unor taxe suplimentare. 

Inițiatorii invocată decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în cauza C-487/12, în care instanța europeană a hotărât că bagajele de mână trebuie considerate ca fiind un ”element indispensabil” transportului de pasageri, cu condiția să respecte ”cerințe rezonabile” în ceea ce privește greutatea și dimensiunile, și că nu pot face obiectul unui supliment de preț.

CJUE consideră, de asemenea, că libertatea tarifară a transportatorilor aerieni în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 nu include tarifarea bagajelor de mână.

Comisia pentru transport a Parlamentului European a adoptat, de asemenea, recent o propunere care, dacă va ajunge să fie aplicată, le va permite călătorilor să aducă în cabina avionului un obiect personal, cum ar fi o geantă sau un rucsac, și un bagaj de mână de până la 7 kilograme, fără vreo taxă suplimentară. Este o inițiativă față de care sectorul aviatic se opune vehement.

Modificare de ultimă oră la asigurarea la sănătate - Indemnizațiile de creștere copil, indemnizația de șomaj, venitul de incluziune vor plăti contribuție la sănătate la nivelul ajutorului acordat de stat CITEȘTE ȘI Modificare de ultimă oră la asigurarea la sănătate - Indemnizațiile de creștere copil, indemnizația de șomaj, venitul de incluziune vor plăti contribuție la sănătate la nivelul ajutorului acordat de stat

Consiliul Legislativ susține că o astfel de măsura ar puea încălca atât dreptul comunitar, dar și dreptul intern, cât, mai ales, principiii statuate în Constituția României.

”Analiza soluțiilor propuse a relevat că acestea sunt susceptibile de a intra în contradicție cu norme ale dreptului primar și derivat al Uniunii Europene, ale dreptului internațional, în lumina dispozițiilor art. 1 din Constituție, dar și ale dreptului intern, ce se subsumeazã principiului libertății economice, îm componenta referitoare la principiul libertății contractuale, în contextul încheierii și executării contractelor de transport aerian, nefiind concordante cu prevederile art. 148 alin. (2) din Legea fundamentală, precum și cu angajamentele asumate de către statul român prin semnarea și ratificarea unor convenții internaționale în materia aviației civile de la nivelul Organizației Aviatiei Civile Internaționale (OACI)”, consideră Consiliul Legislativ.

În ciuda deciziei CJUE, Consiliul Legislativ consideră că: ”în materia stabilirii dimensiunilor standardizate pentru bagajele de mânã, precum și a costurilor de transport aferente acestora, ce fac de altfel, obiectul contractului de transport aerian, la nivelul Uniunii Europene nu se reglementează explicit asemenea problematici, ci doar libertatea transportatorilor aerieni de a le stabili”.

DECIZIE Pensionarii vor fi scutiți de plata asigurărilor de sănătate în 2028 CITEȘTE ȘI DECIZIE Pensionarii vor fi scutiți de plata asigurărilor de sănătate în 2028

Deși Consiliul Legislativ se referă și la decizia din Parlamentul European, arată că este un ”demers rămas însă, la nivel instituțional, neconcretizat până în prezent”, ceea ce ar fi astfel un argument de respingere a măsurii. 

Consiliul Legislativ concide ferm că: ”La nivelul dreptului intern, soluțiile promovate aduc atingere prevederilor art. 45 si art. 135 alin. (1) din Constituție, ce consfințesc libertatea economică, respectiv caracterul de economie de piață a economiei României, bazată pe liberă inițiativă și concurență, fiind în contradicție și cu dispozițiile art. 1169 din Codul civil referitor la libertatea de a contracta, potrivit căruia 'Păr'ile sunt libere să încheie orice contracte si sã determine conținutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică și de bunele moravuri'".

În schimb, atunci când a avizat favorabil pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea în Parlament, care impune o serie de taxe și impozite operatorilor economici privați, Consiliul Fiscal nu a remarcat nicio problemă de constituționalitate, libertate economică, economie de piață sau măcar de respectare a perioadei legale de impunere a unor noi măsuri fiscale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bagaje
mici
mână
bord
avion
taxe
bilet
tarif
consiliul legislativ
constituie
ue
inițiativă
eurodeputați