Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, spune că economia românească va avea parte de o „aterizare hard” și „very hard” dacă instabilitatea politică va continua.
Marea Britanie și India au încheiat un acord comercial bilateral, ce prevede reducerea treptată a tarifelor vamale pentru exporturi-cheie precum whisky-ul britanic și automobilele, într-un context global marcat de un război comercial inițiat de Statele Unite, transmite CNBC.
Numărul fuziunilor și achizițiilor (M&A) a scăzut drastic la nivel global în aprilie, atingând cel mai redus nivel din ultimele două decenii, după ce președintele american Donald Trump a declanșat un război comercial global pe 2 aprilie, declarând o ”Zi a Eliberării” prin impunerea de tarife vamale asupra tuturor țărilor, transmite Reuters.
Cursul EUR/RON se tranzacționează în jurul a ceea ce pare a fi noul prag agreat de BNR, de 5,1, după ce precedentul prag de 4,98 a fost spart marți, în contextul turbulențelor politice.
Piețele financiare continuă să resimtă șocul instabilității politice generat de alegerile prezidențiale. Rata ROBOR la 3 luni a urcat la 6,47% miercuri, față de 6,08 % marți și 5,9% luni.
Scăderea rapidă a importurilor americane din cauza tarifelor impuse de președintele Donald Trump s-a extins acum și asupra exporturilor, afectând grav sectorul agricol al SUA și produse de bază precum soia, porumbul și carnea de vită, relatează CNBC.
Economia zonei euro a continuat să se extindă în luna aprilie, dar într-un ritm mai lent, pe fondul unei cereri în scădere și al stagnării aproape complete a sectorului serviciilor, potrivit indicelui compozit PMI publicat de S&P Global și Hamburg Commercial Bank (HCOB), relatează CNBC.
Piața de autovehicule noi din Franța se află într-o perioadă prelungită de scădere, în acest an, care se manifestă prin scăderi lunare de câteva procente. Situația a generat un impact vizibil și asupra vânzărilor mărcii Dacia, chiar dacă gama sa este la cel mai ridicat nivel din istoria sa, relevă analiza Profit.ro.
Analiștii Băncii Comerciale Române cred că banca centrală va apăra un nou prag al cursului de schimb.
Reprezentanții exportatorilor se așteaptă la scumpiri de la materii prime și echipamente până la bunurile de consum, în urma evoluției negative a leului, care a avut ieri o cădere puternică după ani de stabilitate.