KPMG Legal – Toncescu și Asociații SPRL anunță numirea Georgianei Enache ca avocat coordonator al echipei de litigii. Georgiana îmbină experiența practică de peste zece ani în gestionarea litigiilor complexe în domeniile dreptului administrativ-fiscal, dreptului societar, dreptului imobiliar și dreptului muncii, cu experiență academică și este membră a Corpului Formatorilor Institutului Național de Pregătirea și Perfecționarea Avocaților. Georgiana a asistat clienți din diverse sectoare de activitate, dovedind viziune și gândire strategică, leadership autentic, deschidere și adaptabilitate.
România are obiective ambițioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea ponderii energiei regenerabile, dar cheia succesului tranziției energetice va sta în capacitatea de stocare a energiei, a declarat Laurențiu Stan, (CEO, Kapital Minds), prezent la Forumul Energiei care s-a desfășurat luni, 14 aprilie, la București.
În contextul dezvoltării accelerate a proiectelor din sectorul energiei regenerabile, în special a celor de stocare a energiei electrice, apare frecvent necesitatea achiziționării terenurilor pe care urmează să fie amplasate astfel de investiții. Deși, în principiu, vânzarea ar trebui să fie una liberă, reglementările aplicabile terenurilor agricole situate în extravilan introduc o serie de cerințe și limitări care condiționează validitatea acestor transferuri de proprietate.
Într-o perioadă marcată de avansuri tehnologice rapide și de o creștere constantă a riscurilor cibernetice, protecția datelor și reglementările aferente devin teme din ce în ce mai relevante în România. Cum rezonează sistemul juridic cu aceste noi provocări? Care este viitorul avocaților specializați în domenii emergente, precum securitatea cibernetică și protecția datelor? Mihai Lemnaru, partener în cadrul firmei de avocatură Albu Morar, a oferit câteva răspunsuri în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru legalmarketing.ro.
Recunoașterea validează inovația și excelența juridică în tranzacții multi-jurisdicționale
În ultimii ani, amenzile aplicate de autoritățile Antifraudă au fost în mare parte rezultatul contravențiilor legate de Ro E-Transport. Anul 2024 a fost unul deosebit de frustrant pentru contribuabilii corecți, care fie întârziau emiterea codului UIT, fie nu completau corect numărul de înmatriculare al vehiculului. Această situație a creat o problemă amplificată de ANAF, care a beneficiat de pe urma unei reglementări defectuoase, care ulterior s-a desființat prin intervenția instanțelor și schimbarea legislației. În acest context, Luisiana Dobrinescu, Managing Partner la Dobrinescu Dobrev SCA, a împărtășit cu legalmarketing.ro opiniile sale referitoare la aceste măsuri și eficiența organelor Antifraudă.
Cum poate fi prevenită infracționalitatea în rândul „gulerelor albe”? Cât de receptivi sunt clienții la sfaturile avocatului atunci când vine vorba de prevenirea unor situații neplăcute? Prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca, membru al societății de avocatură HOTCA, NEAGU, SITARU & ASOCIAȚII, subliniază că nu lipsa de evoluție a reglementărilor este principala problemă, ci mai degrabă inadecvarea unor instituții responsabile cu prevenirea și combaterea infracționalității, care se confruntă cu deficiențe logistice și un management ineficient. În al doilea rând, lipsa de receptivitate a clienților la sfaturile avocatului poate avea urmǎri nedorite. În această lumină, profesorul Hotca propune soluții bine fundamentate pentru reducerea fenomenului „white collar crime” și îmbunătățirea răspunsului instituțional.
Într-o lume a afacerilor în continuă schimbare, antreprenorii se confruntă cu numeroase provocări operaționale. De multe ori, accesul la servicii juridice și financiare rapide și eficiente este complicat și costisitor. QuickLegal oferă atât posibilitatea companiilor de a se folosi de o automatizare pentru a-și recupera mai ușor facturile, cât și de a identifica mult mai ușor cel mai potrivit avocat care să îi asiste, fie pentru cazurile mai complexe, fie pentru spețe din alte domenii. De asemenea, start-upul își propune să schimbe această realitate prin construirea unui ecosistem complet, bazat pe tehnologie și parteneriate strategice, menit să sprijine IMM-urile în fiecare etapă a dezvoltării lor.
Numărul de cazuri în care salariații au inițiat acțiuni în instanță împotriva angajatorilor, invocând încălcări ale legislației care reglementează combaterea și prevenirea hărțuirii morale la locul de muncă și care au condus la burnout, a crescut în ultima perioadă, a declarat pentru legalmarketing.ro Maria Silaghi, Managing Associate la firma de avocatură Boanță, Gîdei și Asociații (BGA) S.C.A.
Tribunalul Cluj a emis o hotărâre de referință, prin care o fostă angajată a obținut despăgubiri pentru burnout, un caz care ar putea marca un punct de cotitură în ceea ce privește protecția sănătății mentale a angajaților în România. Deși decizia nu este definitivă, aceasta transmite un mesaj puternic și clar: sănătatea mentală a angajaților nu poate fi ignorată, iar angajatorii trebuie să acorde o atenție mai mare condițiilor de muncă și prevenției stresului cronic, a declarat pentru legalmarketing.ro Tatiana Fiodorov, managing partner la firma de avocatură Fiodorov & Partners.