Camera de Comerț Elveția–România va organiza joi, 5 iunie 2025, la Constanța, un forum de nivel înalt dedicat dezbaterii provocărilor și oportunităților legale actuale legate de investițiile străine în România. Evenimentul va reuni reprezentanți de top ai instituțiilor și autorităților publice, lideri din mediul de afaceri, profesioniști din domeniul juridic și investitori străini, pentru un schimb deschis de idei privind navigarea în cadrul legal și de reglementare din România.
Decizia obținută de Adesman & Asociații, motivată astăzi, anihilează o povară fiscală de 100% și deschide calea recuperării sumelor achitate nelegal de producătorii de energie.
Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), aplicabil din 25 mai 2018, a marcat o schimbare semnificativă în modul în care datele personale sunt gestionate și protejate la nivelul Uniunii Europene, dar și global, în multe cazuri. În cei 7 ani de implementare, societățile, instituțiile și cetățenii s-au adaptat la noile cerințe, iar impactul GDPR s-a resimțit atât în mediul de afaceri, cât și în societate în general.
Cea de-a patra mare transformare a lumii, anunțată de noile tehnologii, având în centrul lor inteligența artificială (IA) presupune și schimbări și evoluții majore și în planul dreptului.
O prevedere legislativă introdusă prin OUG 26/2022, care permite reținerea cauțiunii depuse de operatorii economici în cazul respingerii unei contestații în cadrul procedurilor de achiziție publică, a generat controverse pentru autoritățile contractante, multe dintre acestea respingând cererile de restituire a cauțiunilor constituite de către firme, potrivit avocaților de la Tița și Asociații.
Casa de avocatură Filip & Company a asistat, împreună cu Simpson Thacher & Bartlett, fondurile asistate de Apax Partners LLP (“Apax”), o firmă globală de private equity de top, în legătură cu aspectele juridice de drept român pentru achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra (“TCM”). În urma finalizării, TCM va opera ca o entitate independentă sub un nou brand. Finalizarea tranzacției este estimată pentru prima jumătate a anului 2026, sub rezerva îndeplinirii condițiilor obișnuite aferente închiderii tranzacției și a finalizării proceselor de informare și consultare cu reprezentanții angajaților, acolo unde este necesar.
La data de 30 aprilie 2025, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 31/2025 privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor („OUG nr. 31/2025”), care reprezintă o intervenție legislativă importantă în contextul identificării unor blocaje ce afectau domeniul construcțiilor și implementarea proiectelor de infrastructură, atât publice, cât și private.
Pe rolul Senatului a fost înregistrată o inițiativă de modificare a Legii nr. 31/1990 privind societățile („Legea Societăților”), care propune schimbări semnificative menite să consolideze guvernanța corporativă, în special în cazul societăților listate și al celor administrate în sistem dualist („Propunerea Legislativă”), în contextul modificării Codului de Guvernanță Corporativă al Bursei de Valori Bucuresti în decembrie 2024, în linie cu principiile privind guvernanța corporativă emise de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Monica Popa (Associate) și Roxana Țiugan (Associate), avocate în cadrul firmei Filip & Company, oferă o perspectivă juridică asupra acestei inițiative legislative cu potențial impact major asupra guvernanței corporative din România.
Companiile își regândesc prioritățile în raport cu serviciile profesionale de care au nevoie în acest climat economic tot mai complex și marcat de incertitudini fiscale. Specialiști de la companii precum Blueprint Advisors, Vulpoi & Toader Management (VTM), Kapital Minds și Finexpert au oferit pentru Legal Marketing o imagine asupra pieței de servicii financiare și a mediului de business în această perioadă plină de provocări. Dincolo de perspectiva iminentă a creșterii taxelor, cererea pentru servicii de compliance, consultanță fiscală și audit este în creștere, reflectând o tendință clară: nevoia de claritate, predictibilitate și optimizare. Pe de o parte, conformarea fiscală devine esențială pentru evitarea riscurilor, iar pe de altă parte, tot mai mulți antreprenori caută să își evalueze afacerile realist, pregătindu-le pentru vânzare sau dezvoltare.
Avocații Simona Neagu și Ștefan Dinu lansează Neagu Dinu Partners, o firmă de avocatură boutique specializată în litigii complexe și arbitraje internaționale. Noua firmă își propune să ofere servicii juridice personalizate la cele mai înalte standarde, valorificând experiența acumulată în peste 30 de ani de activitate în domeniul soluționării disputelor.