Cristina Grecea, fondatoarea biroului notarial individual Grecea Anca-Cristina și lector-cadru didactic asociat la Universitatea Politehnica Bucureșt, face trecerea de la notariat – „prima dragoste” – către gestionarea fondurilor europene, un domeniu în care este deja specializată și în care simte că are „o misiune de îndeplinit”. Din această perspectivă, Cristina Grecea este de părere că România are un potențial semnificativ de atragere a fondurilor europene în domeniul inteligenței artificiale, dar și în sănătate și educație, două sectoare în care România a rămas mult în urmă.
Malpraxisul medical reprezintă un domeniu complex și sensibil, cu vaste implicații privind știința medicală, comunicarea interumană, precum și efectele profunde resimțite de pacienți și de medici, confruntați cu astfel de situații. Pentru gestionarea proceselor specifice acestui domeniu, este necesară atât supraspecializarea în dreptul medical, cât și o echipă multidisciplinară de avocați. Acesta este avantajul competitiv și specificul parteneriatului dintre echipa societății civile de avocați Guriță Manole Cătălin și Iordache Dragoș (GMCID Legal) și Raluca Simion. Împreună, aceștia formează o echipă complexă de avocați și experți în domeniul medical, care oferă asistență și reprezentare juridică la nivel național.
Ovidiu Predescu: În interviul publicat săptămâna trecută (Mircea Duțu: Și, totuși, e posibilă o știință a dreptului și o cercetare științifică a sa, iar IA e indispensabilă unui atare demers, 26 martie 2025), evocam și rolul „revoluției IA” în afirmarea dreptului ca știință, remarcam contribuțiile dv. fondatoare la dezvoltarea Dreptului inteligenței artificiale (DIA) în țara noastră ca nouă disciplină științifică și promiteam o discuție separată pe o atare temă de absolută actualitate. Și, iată, ocazia s-a ivit mai repede decât ne așteptam prin apariția volumului Elemente de Dreptul inteligenței artificiale, pe care îl semnați și publicați la Editura „Universul Juridic”.
Firma de avocatură Suciu Partners prezintă modificările recente adoptate de ANRE privind licențele și autorizațiile din sectorul energiei electrice.
KPMG Legal – Toncescu și Asociații a asistat Advanzia Education, avand ca investitori INVENIO Partners si Accession Capital Partners (ACP), în achiziția SDA Academy Romania, una dintre principalele academii de servicii IT din România.
Al Safar & Partners Advocates & Legal Consultants, una dintre cele mai respectate firme de avocatură din Emiratele Arabe Unite, cu peste 40 de ani de experiență în furnizarea de servicii juridice de specialitate, l-a cooptat ca partener pe avocatul român Paul George Căta. Această colaborare face parte din viziunea strategică a Al Safar & Partners de a sprijini și dezvolta relațiile economice bilaterale dintre Emiratele Arabe Unite și România.
Drumul spre profesia de notar nu a fost pentru Cristina Grecea unul clar definit încă din copilărie, ci s-a conturat treptat, dintr-o curiozitate și dorință continuă de evoluție. De la începuturi modeste, într-un birou notarial în provincie, până la provocarea de a reîncepe totul de la zero în București, fiecare etapă a fost marcată de muncă, determinare și perseverență. Însă, orice carieră de succes vine cu alegeri dificile. După ani de experiență, a apărut oportunitatea unei noi direcții: consultanța juridică și fondurile europene, un domeniu în care expertiza juridică acumulată se dovedește esențială.
Într-un interviu publicat sub titlul edificator „Saltul de la «cercetări juridice» la «cercetarea științifică a dreptului» reprezintă marea provocare a Școlii românești de drept”, susțineați teza că dreptul nu e o știință și că cercetarea juridică nu e una științifică, ci, mai degrabă, o activitate de documentare, de interpretare și de elucidare a reglementării juridice la un caz dat.
Practica de litigii a Clifford Chance Badea a obținut o soluție favorabilă pentru o companie reprezentativă din industria de leasing aeronautic, într-un dosar complex care a implicat atât elemente de drept penal și civil român, cât și aspecte contractuale reglementate de dreptul englez, vizând protecția drepturilor unui terț de bună-credință afectat de o măsură de sechestru penal.
Bulboacă și Asociații a fost gazda conferinței „Cu lupa pe transparentizarea salarială”, eveniment dedicat dezbaterii unui subiect, pe cât de sensibil, pe atât de actual. Ca firmă specializată în finanțări destinate afacerilor, precum și în achiziții de afaceri, aspectele de dreptul muncii sunt o verigă extrem de valoroasă în consolidarea unei afaceri. Gestionarea corectă a politicilor de HR și alinierea la orice noi reglementări au un impact major asupra stabilității și consolidării unui business și reprezintă o necesitate strategică atunci când vorbim de eventuale expansiuni. Prin urmare, înțelegerea profundă a acestor mecanisme este esențială pentru orice companie care își dorește profitabilitate și predictibilitate și, în egală măsură, creștere solidă și rafinată.