Companiile își regândesc prioritățile în raport cu serviciile profesionale de care au nevoie în acest climat economic tot mai complex și marcat de incertitudini fiscale. Specialiști de la companii precum Blueprint Advisors, Vulpoi & Toader Management (VTM), Kapital Minds și Finexpert au oferit pentru Legal Marketing o imagine asupra pieței de servicii financiare și a mediului de business în această perioadă plină de provocări. Dincolo de perspectiva iminentă a creșterii taxelor, cererea pentru servicii de compliance, consultanță fiscală și audit este în creștere, reflectând o tendință clară: nevoia de claritate, predictibilitate și optimizare. Pe de o parte, conformarea fiscală devine esențială pentru evitarea riscurilor, iar pe de altă parte, tot mai mulți antreprenori caută să își evalueze afacerile realist, pregătindu-le pentru vânzare sau dezvoltare.
Astfel, fie este vorba de gestionarea relației cu autoritățile fiscale, fie de decizii strategice privind viitorul afacerii, companiile din România încep să aibă nevoie de specialiști autentici care înțeleg nu doar litera legii, ci și realitățile economice din teren. Nu în ultimul rând, companiile din piață atrag atenția că utilizarea într-un mod neinteligent a instrumentelor digitale e-Factura sau e-Transport – care conferă ANAF acces practic nelimitat la informațiile tuturor firmelor – riscă să îi dezavantajeze pe antreprenorii corecți, nu pe cei care operează în zone gri a economiei.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
„Oarecum independent de majorarea taxelor, noi credem că serviciile de compliance vor fi din ce în ce mai căutate. În contextul unei eventuale, tot mai probabile, creșteri de taxe, serviciile de consultanță fiscală vor fi cele care vor înregistra o cerere crescută, fie că vorbim de servicii de rutină privind conformarea, fie că ne referim la consultanță fiscală propriu-zisă și asistență fiscală în disputele cu ANAF. Ce trebuie să rețină companiile este că cei mai potriviți pentru a oferi aceste servicii (consultanță fiscală și asistență fiscală în disputele cu ANAF) sunt consultanții fiscali, și nu alte categorii de profesioniști,” spune Silviu Sandache, fondator al BluePrint Advisors, companie care oferă o gamă variată de servicii, dintre care cele de audit (audit financiar, audit intern, audit AML) înregistrează cea mai mare creștere, urmate de serviciile de due diligence financiar și fiscal.
Potrivit BluePrint Advisors, pentru serviciile de audit cererea din piață este determinată de obligațiile companiilor de a avea angajate astfel de servicii. Un avantaj al companiei este că poate livra astfel de servicii la același nivel de calitate ca și firmele din Big 4, însă la prețuri mai accesibile. Pentru serviciile de due diligence financiar și fiscal, motivele externe ale cererii rezidă în existența tranzacțiilor M&A în piața românească. De altfel, BluePrint Advisors are o experiență vastă în toate sectoarele de activitate, de la servicii financiare, energie și resurse minerale, până la automotive, FMCG, tehnologie etc.
Suplimentar, comparativ cu o organizație mare, BluePrint Advisors poate fi mult mai promptă în a adresa cerințele clienților, fără a mai exista multiple nivele de intermediere a comunicării (care, de multe ori, sunt insuficient de experimentate). Compania nu se așteaptă neapărat la o creștere a tarifelor în acest an, ci este, în primul rând, concentrată pe ideea că experiența și contribuția în proiecte trebuie remunerate corect. Aceasta înseamnă acoperirea costurilor și obținerea unui profit sustenabil, care să asigure o poziție financiară sănătoasă.
În ultimele 12 luni, structura cererii pentru servicii nu a suferit modificări semnificative. De regulă, acest mix reflectă atât nevoile concrete ale clienților, cât și capacitatea consultanților multi-specializați de a valorifica expertiza lor integrată. Spre exemplu, serviciile de consultanță contabilă sunt frecvent solicitate împreună cu cele de consultanță fiscală – o asociere firească și recomandată. În mod similar, serviciile de conformitate (precum raportarea ESG, payroll-ul sau conformarea fiscală) funcționează eficient atunci când sunt livrate într-un pachet coerent.
Antreprenorii români vor să afle valoarea reală a afacerilor lor
Pentru compania Kapital Minds, cele mai solicitate servicii sunt cele de evaluare a afacerilor și de pregătire a acestora pentru vânzare.
„În ultima perioadă, am observat tot mai mulți antreprenori care se gândesc serios la capitalizarea muncii de-o viață și vor să afle valoarea reală a afacerii lor – o valoare obiectivă, estimată de un consultant independent. În plus, am primit numeroase solicitări pentru servicii conexe evaluării, cum ar fi realizarea testelor de depreciere pentru fondul comercial înregistrat la fuziuni și achiziții sau fundamentarea costului capitalului utilizat în analiza proiectelor de investiții”, a declarat Laurențiu Stan, CEO al Kapital Minds, firmă care oferă servicii de consultanță financiară, soluții personalizate și educație financiară pentru companii și integrează expertiza financiară cu strategie și inovație, urmărind dezvoltarea unei culturi organizaționale axate pe valoare economică.
Antreprenorul Laurențiu Stan este evaluator autorizat de aproape 20 de ani și este membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) și al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), fiind certificat ca Exit Planning Advisor (CEPA) de The Exit Planning Institute (SUA). De asemenea, Stan a remarcat o creștere a interesului pentru serviciile de due diligence financiar, fiscal, juridic sau comercial, esențiale în cadrul proceselor de fuziuni și achiziții (M&A).
În ultimul an, compania a înregistrat o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în tranzacții, acestea ajungând să reprezinte între 20 și 25% din cifra totală de afaceri. Totodată, a fost observată o cerere în creștere pentru servicii care susțin decizii strategice și de finanțare, precum evaluări independente, due diligence, pregătirea dataroom-ului și raportări orientate către potențiali cumpărători sau investitori.
„În paralel, clienții solicită tot mai des scenarii de tip keep or sell, analize de tip owner readiness și simulări de impact fiscal post-exit. Devine din ce în ce mai important pentru antreprenorii care vor să vândă o parte din acțiuni sau întreaga afacere să aibă o documentație bine pusă la punct înainte de a avansa în procesul de negociere, iar noi le putem oferi suport multidisciplinar, fie că este vorba despre aspecte financiare, fiscale, comerciale sau juridice. Evaluarea afacerilor ocupă o parte importantă a mixului de servicii al Kapital Minds și estimăm că cererea pentru astfel de servicii va continua să crească în perioada următoare”, a adăugat Laurențiu Stan.
Odată cu creșterea taxelor din 2024 și posibilele noi majorări de după alegerile prezidențiale, el anticipează o cerere în creștere pentru servicii privind restructurările de grup, optimizările de structură juridică și fiscală, precum și pentru reevaluarea activelor în scopuri de raportare financiară sau pentru fundamentarea deciziilor de vânzare a unor active care nu aduc valoare adăugată afacerii. De asemenea, Stan preconizează că antreprenorii vor dori să înțeleagă mai bine impactul noilor taxe asupra valorii afacerii și asupra cash flow-ului net disponibil, apelând tot mai des la servicii specializate de consultanță fiscală.
Pentru Vulpoi & Toader Management (VTM), cea mai mare parte a cifrei de afaceri provine, tradițional, din servicii financiar-contabile și HR. Ulterior s-au mai adăugat serviciile complementare, respectiv consultanță, M&A, due diligence, GDPR, servicii AML sau servicii juridice. VTM, înființată în 2004, este una dintre cele mai mari companii românești de contabilitate și consultanță în afaceri, oferind servicii integrate printr-o echipă de peste 100 de specialiști. VTM deservește peste 300 de clienți din domenii variate, precum IT, telecom, construcții, comerț, imobiliare sau cinematografie.
„Evident că cea mai mare creștere provine din serviciile de contabilitate, multe firme preferând să externalizeze această funcție pe de o parte datorită crizei acute de personal bine pregătit, iar pe de altă parte datorită accesului la know-how multidisciplinar pe care noi îl oferim tuturor clienților. În ultima perioadă au existat numeroase solicitări de integrare a sistemelor cu e-factura sau SAF-T, dar și pe direcția respectării noilor prevederi referitoare la AML”, a declarat Marcel Vulpoi, fondatorul VTM.
Marcel Vulpoi a precizat că ponderea serviciilor pe care le firma le oferă a rămas relativ neschimbată. Astfel, peste 75% din cifra de afaceri este obținută din contabilitate și HR circa 10% din consultanță, iar diferența din alte servicii.
„Chiar dacă anul trecut am înregistrat o creștere de circa 15% a cifrei de afaceri comparativ cu 2023, această creștere s-a distribuit oarecum uniform pe toate liniile de business”, a adăugat el.
Companiile caută tot mai des modalități de optimizare ca urmare a majorării taxelor
Manuela Furdui, Managing Partner la Finexpert – Boscolo, Member of Crowe Global, spune că în prezent, serviciile de consultanță fiscală și cele audit înregistrează cea mai mare creștere iar interesul clienților pentru zona fiscală este alimentat de complexitatea tot mai mare a legislației, modificările frecvente și nevoia de optimizare în contextul creșterii taxelor. Auditul, pe de altă parte, devine o prioritate pentru companiile care vor să rămână competitive și finanțabile, în special cele parte din lanțuri internaționale sau cu planuri de dezvoltare sustenabilă.
„Am observat o repoziționare a cererii: deși serviciile clasice – contabilitate, audit și payroll – rămân pilonii principali, a crescut semnificativ interesul pentru consultanță fiscală strategică, audituri interne și asistență în implementarea raportării ESG. Clienții solicită mai des servicii integrate și proactive, nu doar de conformitate, ci și de anticipare și planificare”, a spus Furdui.
Pentru acest an, Furdui a precizat ca Finexpert estimează o cerere crescută pentru servicii de revizuire fiscală (tax health checks), restructurare financiară și planificare fiscală internațională. De asemenea, soluțiile de automatizare a proceselor contabile și fiscale vor deveni tot mai atractive pentru reducerea costurilor și a riscurilor de neconformitate. În plus, presiunea produsă de creșterea costurilor salariale, cât și din nevoia de a susține investițiile în tehnologie și training pentru alinierea la noile cerințe de reglementare, ar putea determina o ajustare moderată a tarifelor, în marja de 8–10%, în funcție de serviciu.
Marcel Vulpoi a adăugat că în perioada următoare tot mai multe firme vor avea nevoie de sfaturi de la specialiști pentru a înțelege ce se întâmplă cu business-ul lor și de ce plătesc taxe către stat.
„Consultanța si optimizarea pot fi implementate în societățile care au un departament contabil intern și/sau extern bine construit și care știe să raporteze către management în vederea luării de decizii. Din păcate însă, în multe societăți departamentul contabil și managementul merg pe drumuri diferite și au înțelegeri diferite asupra afacerii. Deci estimez faptul că și în 2025 vor fi din ce în ce mai mulți clienți noi care vor veni către noi tocmai pentru a înțelege ce se întâmplă cu business-ul lor și de ce plătesc acele taxe și abia apoi urmând să construim sisteme de raportare capabile să îi ajute în luarea deciziilor”, a spus Marcel Vulpoi.
De altfel, deja multe societăți de servicii profesionale au crescut tarifele, situație oarecum normală prin raportare la evoluția salariului mediu, care a cunoscut o dinamică ascendentă. De aceea, Marcel Vulpoi anticipează o creștere a tarifelor în piață de 20–25%.
Obligațiile impuse de ANAF firmelor au avut efecte mixte
Potrivit BluePrint Advisors, sistemele electronice ale ANAF au avut efecte mixte asupra mediului de afaceri și a firmelor. În timp ce e-Factura a simplificat semnificativ procesele de preluare și introducere a datelor în contabilitate, reușind să diminueze cu cel puțin 25% timpul alocat acestor activități, e-Transport a complicat considerabil operațiunile și a generat o încărcătură administrativă semnificativă asupra proceselor logistice. Aceste schimbări au dus la costuri suplimentare legate de resursele umane implicate, dar și de eventualele amenzi sau confiscări de bunuri.
Pe de altă parte, rămâne deschisă discuția dacă aceste sisteme vor reuși cu adevărat să contribuie la reducerea evaziunii fiscale, așa cum a declarat Guvernul că acesta ar fi fost scopul lor atunci când le-a impus mediului de afaceri din România.
„Totuși, dorim să subliniem faptul că aceste sisteme nu vor reduce evaziunea fiscală atâta vreme cât ele sunt obligatorii și sunt utilizate tocmai de contribuabilii cu operațiuni transparente. Cu ajutorul lor – și împreună cu raportarea SAF-T – se vor putea stabili mai ușor (nu neapărat și mai justificat) obligații fiscale suplimentare pentru cei care le folosesc. Posibilitatea autorităților de a face investigații în baza informațiilor colectate prin aceste sisteme, utilizând criteriile de risc predefinite, este practic nelimitată”, a spus fondatorul BluePrint Advisors.
Laurențiu Stan a preciat că sistemele de raportare impuse de ANAF au generat, inițial, o presiune administrativă suplimentară, mai ales în contextul lipsei unor soluții IT mature și al deficitului de personal suficient de pregătit. În același timp, aceste sisteme scot la lumină erori și inconsecvențe care, până acum, treceau neobservate.
„Vor reduce evaziunea fiscală în măsura în care aceste instrumente vor fi utilizate inteligent de autoritățile fiscale și dacă se va asigura un control corect, coerent și predictibil. Există însă riscul ca presiunea să se mute pe antreprenorii corecți, în loc să vizeze pe cei care operează în zone gri”, atrage atenția Stan.
Manuela Furdui a precizat că implementarea sistemelor e-Factura, e-Transport și e-TVA a generat o presiune operațională reală, atât pentru clienți, cât și pentru echipele interne. Drept urmare, compania s-a confruntat cu o nevoie accelerată de adaptare la cerințe tehnice instabile și termene foarte strânse, dar, datorită aportului DIGITAL MIND – compania de tehnologie din cadrul grupului CROWE – a reușit să dezvoltăm și să ofere clienților soluții digitale care automatizează procesele de raportare și reduc erorile umane.
„Considerăm că aceste sisteme pot contribui la reducerea evaziunii fiscale, dar numai în măsura în care sunt susținute de controale inteligente, algoritmi de analiză eficienți și un dialog constant între autorități și mediul de afaceri. În lipsa acestora, riscul este ca aceste inițiative să devină doar o birocrație digitalizată, care apasă mai ales pe contribuabilii corecți”, a afirmat Furdui.
De asemenea, pentru alinierea la noile cerințe de raportare electronică, costurile au fost semnificative, iar Finexpert a investit în licențe software specializate, integrarea cu sistemele clienților, traininguri dedicate echipelor și timp pentru adaptare. La nivelul firmei, a fost vorba despre sute de ore consumate pentru analiză, testare și actualizări procedurale. Dar, utilizarea unor instrumente bazate pe inteligență artificială a redus timpii de analiză cu peste 40%, iar acuratețea în identificarea anomaliilor a crescut semnificativ.
În urmă cu circa patru ani, Marcel Vulpoi a decis să investească în dezvoltarea unor aplicații și tehnologii capabile să optimizeze activitatea financiar-contabilă. Până acum, suma investită în tehnologie de către Vulpoi se ridică la 500.000 de euro. Astfel, a luat ființă Software Solutions by VTM, firmă care a dezvoltat numeroase instrumente care și-au dovedit utilitatea odată cu apariția e-urilor și SAF-T.
„Deci aceste schimbări ne-au prins pregătiți. Din punct de vedere macroeconomic, evident că scopul introducerii lor este acela de a crește gradul de colectare la bugetul de stat și de combatere a evaziunii, lucru care deja a început să se întâmple, însă într-un ritm mai scăzut decât erau așteptările. Investiția noastră în tehnologie se ridică la suma de 500.000 EUR, sumă ce a fost utilizată pentru crearea ERP-ului propriu (GOOSFRABA), dar și pentru a implementa pentru clienții noștri raportările electronice. Evident, noi privim suma aceasta ca pe o investiție și nu ca pe un cost,” a spus Marcel Vulpoi. În plus, VTM este încă în faza de testare a numeroase tool-uri, unele dezvoltate intern, altele achiziționate pentru a vedea impactul machine learning asupra proceselor. Până acum, rezultatele sunt încurajatoare.
Care sunt principalele riscuri la care sunt expuse firmele românești? Printre altele, și cel de management
Potrivit VTM, principalul risc al societăților românești este acela că managerii sunt aproape complet deconectați de contabilitate și fiscalitate.
„Mulți dintre ei iau decizii din instinct fără să analizeze cifrele pe de o parte și impactul fiscal al deciziilor lor. Din păcate, mulți managerii români sunt încă preocupați de mici găinăreli pe care ei le numesc optimizări fiscale, de genul Hai să cumpărăm pe firmă tot ce putem sau pun întrebări de tipul Ce pot să mai cumpăr ca să plătesc mai puțin TVA și impozit. Abia atunci când se va depăși acest nivel de gândire vom fi pregătiți să discutăm despre riscuri fiscale reale, cum ar fi faptul că nu știu de existența unor impozite, nu știu că trebuie să ia decizii cu privire la anumite durate de funcționare sau metode de amortizare, etc,” a precizat Marcel Vulpoi.
Din perspectiva BluePrint Advisors, această discuție suportă foarte multe nuanțe. Pe primul loc s-ar situa impozitul pe veniturile nerezidenților obținute din România.
„Acesta este, în opinia noastră, un subiect tehnic simplu în cele mai multe cazuri, dar companiile nu îi acordă suficientă atenție și, de multe ori, nu evaluează corect obligațiile generate de acest impozit”, a afirmat Silviu Sandache.
O a doua categorie vizează riscurile fiscale asociate tratamentelor fiscale ale mijloacelor fixe. Acestea pot genera sume semnificative de plată în ceea ce privește impozitul pe profit, TVA-ul, precum și impozitele și taxele locale. O a treia categorie privește riscurile fiscale în materie de impozit pe profit și TVA care pot deriva din procesele de producție. Deși există cunoștințe privind tratamentele fiscale aplicabile acestor procese, companiilor le este adesea dificil să le urmărească, din diverse motive ce țin mai degrabă de organizarea internă.
Din punctul de vedere al lui Laurențiu Stan, companiile românești sunt tentate să subevalueze obligațiile fiscale generate de tranzacțiile cu părți afiliate, să nu alinieze politicile de prețuri de transfer, să nu întocmească o documentație solidă privind deductibilitatea unor cheltuieli și, mai nou, să ignore riscurile legate de ESG și taxonomia verde.
„În cazul unui exit, aceste riscuri pot avea un impact direct asupra prețului sau chiar pot bloca tranzacția. De asemenea, vedem destul de des neglijarea unor pași fundamentali care ar trebui parcurși înainte de începerea negocierilor cu un potențial cumpărător. Afacerea trebuie să fie pregătită din timp pentru o eventuală vânzare, chiar dacă proprietarul nu are în vedere acest pas în viitorul apropiat. Valoarea reală a companiei trebuie cunoscută în orice moment, procesele interne trebuie să fie bine puse la punct și documentate în proceduri, iar cultura organizațională să fie clar definită și puternică”, a precizat Stan.
În acest an, Kapital Minds face tot posibilul ca presiunile generate de factorii macroeconomici să nu se reflecte în tarifele percepute pentru serviciile oferite. Cu toate acestea, se așteaptă ca, pentru anumite servicii, să fie necesară o ajustare medie de 10–15%, în funcție de complexitatea acestora. Compania încearcă, totodată, să ofere clienților pachete flexibile și scalabile, adaptate etapei în care aceștia se află. Potrivit lui Stan, presiunile vin atât din creșterea costurilor cu resursa umană, cât și din investițiile constante în tehnologie și conformitate.
Potrivit lui Furdui, printre cele mai subevaluate riscuri se numără nealinierea la cerințele e-Factura și e-TVA, absența unei politici de prețuri de transfer bine documentate, aplicarea incorectă a tratamentelor fiscale aferente beneficiilor extrasalariale, precum și riscurile de TVA asociate tranzacțiilor transfrontaliere.
„Multe companii se concentrează pe conformitatea de zi cu zi și ignoră auditul fiscal preventiv, ceea ce poate conduce la sancțiuni semnificative”, a spus Manuela Furdui.
Un material Legal Marketing