Avantajele utilizării tehnologiei în agricultură sunt multiple, spune, la Maratonul Agriculturii de la Profit.ro TV, Ing. Ionuț Lazăr specialist și director de program Unitatea Vrancea, Intervenții Active în Atmosferă (IAA). De la asigurarea și protecția culturilor agricole în fața fenomenelor meteo extreme precum grindina sau seceta, la reducerea efectelor negative asupra culturilor agricole, la securitatea alimentară și până la partea de inovare și cercetare-dezvoltare.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agricover Credit, CEC Bank, Intervenții Active în Atmosferă
„În ultimii 15 ani, România a cunoscut o dezvoltare extrem de frumoasă și importantă în domeniul tehnologiilor de însămânțare a norilor, ajungând la performanța de a implementa chiar și în programe experimentale diverse tehnologii, precum tehnologia aviației pentru stimularea precipitațiilor, tehnologia baloanelor cu heliu pentru stimularea precipitațiilor.
La Vrancea am avut pentru doi ani consecutivi tehnologia generatoarelor terestre cu care am însămânțat norii pentru a stimula precipitațiile și vorbim inclusiv de tehnologia rachetelor antigrindină utilizată pentru fenomene meteo extreme precum grinda care are o eficacitate de cel puțin 75%”, mai spune acesta.
Ing. Ionuț Lazăr afirmă că, deși au existat diverse mituri cu privire la folosirea acestor tehnologiile, ele sunt nedovedite științific și sigure pentru mediul înconjurător.
„Cumva, comunicarea la început a scârțâit, pentru că am ieșit cu explicații extrem de tehnice, care au prins prea puțin sau au fost înțelese cumva greșit. În primul rând, trebuie să pornim de la premisa și de la certitudinea că nimeni nu lucrează în defavoarea fermierilor sub nicio formă, tehnologia și sistemul în sine e implementat de Guvernul României prin Ministerul Agriculturii și niciun guvern al vreunui stat nu ar implementa ceva în defavoarea cetățenilor sau al fermierilor, cu atât mai mult cu cât agricultura este un pilon al economiei în țara noastră. Și atunci, pornind de la această idee lucrurile sunt destul de clare”, precizează acesta.
Tehnologiile, adaugă el, sunt practic un mijloc de transport al substanței active pentru combaterea grindinei – în acest caz iodura de argint – de la sol la nori, unde acolo se multiplică nucleele de condensare.
„Adică, nu mai permite să se dezvolte la dimensiuni foarte mari un volum mare de gheață și reușesc prin însămânțarea norului să spargă practic această bucată mare de gheață în particule mult mai mici, astfel încât ele gravitațional când vor ieși din nori intră în zona caldă și până la sol reușesc să se topească.
Racheta își continuă traiectoria balistică pe panta descendentă, iar căzând către sol se autodistruge, deci nu creează vreo deflagrație sau alte probleme norului. Nu avem capacitatea de a împrăștia norii sau de a-i duce în alte direcții. Toate acestea sunt doar mituri. Nimeni din lume nu a reușit astfel de lucruri, cu atât mai puțin vom reuși noi, deci tehnologia este sigură.
Iar în ceea ce privește siguranța substanțelor utilizate, datele au arătat foarte clar că nu există un nivel peste cel natural găsit în sol de iodură de argint sau de substanțe utilizate de către noi, fapt pentru care laboratoarele de mediu ne-au arătat faptul că întreaga activitate este sigură pentru mediu, nu afectează flora, fauna sau culturile oamenii”, explică Ing. Ionuț Lazăr.
CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Maratonul Agriculturii - Cosmin Iancu, fermier: Mergem împotriva vântului și urmează un an de cumpănă; una dintre regulile din acest domeniu aflat în criză s-a inversatGuvernul României a adoptat recent printr-o Hotărâre de Guvern o strategie națională privind adaptarea la schimbările climatice.
„Toate țările fac mai nou acest lucru, pentru că schimbările climatice sunt din ce în ce mai accentuate, mai agresive și vor fi prezente printre noi. Cuvântul de bază este adaptare. Tehnologiile acestea sunt doar un segment din ceea ce ar trebui să însemne un management integrat al apei și de reducere a fenomenelor meteo extreme.
Pe lângă tehnologiile prezentat anterior, în acest moment de exemplu avem inclusiv o dronă dezvoltată special pentru a însămânța norii, aeronava fiind achiziționată de curând din SUA, printr-un parteneriat strategic și își așteaptă clienții care nu sunt puțini. Foarte mulți fermieri își doresc ca aceasta aeronava să fie pusă în funcțiune și să reușim local să putem schimba ceva, pentru că seceta e un fenomen regional.
Cu orice tehnologie am însămânța norii nu vom reuși să schimbăm clima la nivel global sau regional. Toate tehnologiile acționează local și aduc un aport suplimentar de precipitații. Totul e extrem de controlat și de bine coordonat”, mai spune acesta.