OMC a autorizat oficial Statele Unite să impună tarife vamale Uniunii Europene

OMC a autorizat oficial Statele Unite să impună tarife vamale Uniunii Europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 oct 2019

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a autorizat oficial Statele Unite, luni, să impună tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvențiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În 2 octombrie, trei arbitri de la OMC au apreciat că împrumuturile preferențiale acordate Airbus pentru dezvoltarea modelelor A350 și A380 au provocat un prejudiciu pentru SUA, evaluat la 7,5 miliarde dolari. În consecință, Washingtonul poate riposta prin introducerea unor tarife vamale suplimentare pentru produse europene cu aceeași valoare, scrie Agerpres.

Avertisment: Pentru 128 de medicamente expiră prețurile. Ministerul spune că are soluții pentru a le păstra pe piață. Detalii - la Profit Health.forum CITEȘTE ȘI Avertisment: Pentru 128 de medicamente expiră prețurile. Ministerul spune că are soluții pentru a le păstra pe piață. Detalii - la Profit Health.forum

Organismul de soluționare a litigiilor de la OMC, alcătuit din reprezentanții celor 164 de state membre, a autorizat luni Washingtonul să adopte contramăsuri împotriva UE și a statelor care produc avioane și componente Airbus: Marea Britanie, Franța, Germania și Spania.

Autorizarea este formală și ar fi putut fi oprită numai dacă toate statele membre OMC votau împotrivă.

Tarife de 25% vor fi aplicate unor categorii limitate de produse din aceste țări, printre care whisky, articole de îmbrăcăminte precum pulovere și pijamale, cafeaua germană, biscuiții produși în Germania sau Marea Britanie, vinurile franțuzești, măsline și uleiuri de măsline, napolitane și cărți tipărite, scrie Reuters. La nivelul Uniunii Europene, vor fi afectate, în principal, exporturile de brânză și alte produse lactate, inclusiv cele provenite din România, precum și exporturile de carne de porc, fructe și sucuri din fructe.

SUA și UE sunt angajate din 2004 într-o dispută comercială legată de subvențiile primite de Airbus și Boeing, părțile acuzându-se reciproc că măsurile de susținere acordate au constituit ajutor de stat ilegal.

În aprilie, Comisia Europeană a redactat o listă cu bunuri americane propuse spre a fi taxate în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro, la câteva zile după ce Casa Allbă a amenințat că va taxa o serie de importuri europene, în contextul disputei privind subvențiile publice acordate Airbus și Boeing.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii airbus
subventii boeing
omc
tarife vamale
sua
uniunea europeana
taxe vamale
importuri