Casele eficiente energetic, un pariu în vremea pandemiei și a Green Deal

Florin Popescu
Florin Popescu
scris 1 oct 2020

Criza generată de noul coronavirus a schimbat multe și va schimba și mai multe. Nu în ultimul rând, schimbă opțiunile de muncă ale oamenilor. Și, un lucru, interesant, odată cu ele încep să se schimbe și preferințele de locuire ale oamenilor de vârstă activă și angajați din medul urban.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Mai precis, văd o orientare către case. Tot mai multe persoane au realizat că trebuie (sau că pot) să lucreze de acasă, așa că își amenajează “biroul” în casă, prin reconversia unei camere. Și dacă tot există această posibilitate, e preferabil să locuiești la casă. Un lucru normal. Cei mai mulți dintre noi ar prefera să lucreze dintr-un loc care are curte, poate ceva flori și iarbă verde, unde pot ieși la soare chiar în timpul programului.

Sunt câteva motive să credem că acest trend se va accelera în perioada următoare. Odată cu mutarea la case, tot mai mulți oameni se vor orienta spre case eficiente din punct de vedere energetic.

Primul motiv este, firește, faptul că un consum redus de energie pentru încălzirea sau răcirea casei înseamnă o factură mai mică, deci mai mulți bani rămași în buzunar. De fapt, cheltuielile pentru a-ți face casa eficientă energetic se recuperează într-un interval rezonabil, de la câțiva ani până la ceva mai mult de un deceniu pentru investițiile mai serioase.

Al doilea motiv major ține de sănătate și confort. Când petreci atât de mult timp acasă, e preferabil să ai și un nivel ridicat de confort, altfel performanța ta va avea de suferit, mai ales că de obicei ai și alte elemente care te distrag, de la familie la vecinii care fac gălăgie. Spre exemplu, o casă termoizolată cu materiale adecvate va fi o casă în care nu vei mai avea mucegai și umezeală precum în altele, dar în care vei avea, parte și de izolare fonică astfel încât să te poți odihni (sau lucra) mai bine.

Casele eficiente, o necesitate pentru economie și mediu

Avem aproape 5 milioane de case în România. Cele mai multe dintre ele, peste 95% conform specialiștilor, sunt ineficiente din punct de vedere energetic. În traducere, cei care locuiesc în ele pierd bani neîncetat pentru că trebuie să consume prea multă energie pentru a-și răci casele în anotimpul cald și mai ales pentru a le încălzi în anotimpul rece.

Pentru a utiliza o expresie folosită des în ultimul timp, vorbim despre “bani aruncați pe fereastră”, sau mai precis bani pierduți mai ales prin pereți și acoperișuri. Bani care ar putea rămâne în buzunarele oamenilor, bani care ar putea fi utilizați mai bine în economie. Bani pe care i-ai putea pune deoparte.

Conform unui studiu realizat pe o casă tipică de 100 de metri pătrați din România termoizolată cu vată bazaltică, economia ar fi de 50.000 de euro pentru 30 de ani.

În plus, în condițiile în care în România întâlnim niveluri record ale nivelului de sărăcie energetică, adică un sfert din gospodării nu au suficiente resurse pentru a avea un acces adecvat la energie, avem de-a face nu doar cu o problemă economică, ci și socială.

Dincolo de aceste argumente, există însă unul probabil mai important: Protejarea mediului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. România, deși din cauza închiderii multor sectoare industriale și-a redus nivelul de emisii, poate face mai mult. Nu neapărat pentru vreun obiectiv utopic, ci pentru interesul său imediat. Reducerea poluării care vine din consumul mai redus de energie ajută la salvarea vieților oamenilor. Să nu uităm că între 20.000 și 30.000 de oameni mor anual în România din această cauză. Emisii de gaze mai scăzute înseamnă bani economisiți, bani care pot fi aduși din certificatele de gaze cu efect de seră, dar și trecerea la o economie cu emisii scăzute, o economie mai competitivă. Înseamnă și luptă cu fenomenul încălzirii globale, care ne afectează pe toți și, dacă nu e adresată, va afecta mult mai mult decât acum, nu doar mediul ci și economiile, chiar în timpul vieții noastre.

Casele eficiente nu pot lipsi din această ecuație. Vorbim despre milioane de oameni care locuiesc în unități unifamiliale. Este o chestiune de numere, dar e și o chestiune referitoare la beneficiile care trebuie să ajungă la un număr cât mai mare de locuitori.

În timp ce pentru renovările de blocuri s-au pompat sute de milioane de euro din bani europeni și naționali în ultimii ani, suma totală alocată din bani publici pentru renovarea caselor a fost ZERO. Din fericire, acest lucru este pe cale să se schimbe.

Cum finanțăm: De la Casa Eficientă Energetică la Green Deal

Pornim de la o cifră simplă: 1 miliard de euro investit în renovări produce 20.000 de locuri de muncă la nivel local, în țara în care este investit. Fie și doar din punctul ăsta de vedere, pe lângă multe altele, investițiile sunt viabile și nevoia de a aloca finanțare e justificată.

Avem motive să fim optimiști în privința finanțării caselor eficiente. Atât instituțiile europene cât și cele din România se orientează tot mai mult spre finanțarea eficienței energetice, cu un rol crescut și pentru casele eficiente.

Cel mai îmbucurător progres e anunțul Ministerului Mediului referitor la lansarea programului Casa Eficientă Energetic, prin care se pun la dispoziția proprietarilor de case 100 de milioane de euro, cu o limită de 15.000 de euro pentru fiecare.

Firmele care oferă termoizolații pentru clădiri, printre care și cea pe care o reprezint, precum și alte furnizoare de soluții pentru eficiența energetică, au primit bine acest program.

Acesta este însă doar începutul. Legislația europeană ne cere – și ne va cere tot mai mult – să punem accent pe case eficiente energetic, mai ales că din 2021 doar case nZEB (cu consum de energie apropiat de zero) pot fi proiectate.

Din fericire, avem și un instrument puternic pentru case eficiente / renovări: Green Deal, adică Pactul ecologic european.

Acest plan – care are definite contururile și obiectivele, nu și toate detaliile – își propune să mobilizeze 1.000 de miliarde de euro pentru tranziția la o economie verde în următorii 10 ani. “Inima” sa o reprezintă planurile de renovare a clădirilor, iar în luna octombrie Comisia va prezenta așa numitul “Val de Renovare”.

Planul este o (nouă) oportunitate pentru România de a atrage bani și a mobiliza totodată și investițiile private. Și nu e singurul.

Recent, Comisia Europeană a anunțat propunerile pentru planul de relansare de 750 de miliarde de euro, Next Generation EU. României îi revin 30,5 miliarde de euro din care, iar acest lucru este foarte important, 35% trebuie să meargă în investiții verzi. Și nu poți găsi investiții mai eficiente decât cele în eficiență energetică.

Nu doar că, euro per euro, renovările sunt cele mai eficiente investiții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar sunt și foarte utile pentru stimularea altori industrii adiacente, precum și pentru mobilizarea forței de muncă. Un aspect de care avem nevoie, dacă ne gândim că doar în Europa avem câteva zeci de milioane de oameni care nu lucrează.

România va trebui să știe să profite de aceste oportunități și să investească masiv în sectorul construcțiilor, cu accent pe clădiri. Iar dintre acestea, casele eficiente vor trebui susținute masiv. E si o chestiune de numere, dar e și despre beneficii care ajung la toate tipurile de proprietari.

România ar putea cere sume consistente pentru a crește eficiența energetică a caselor unifamiliale. Este un principiu consistent cu obiectivele UE ca beneficiile să ajungă la o categorie mai largă de persoane. În acest moment, beneficiile eficienței energetice în clădiri din fonduri UE ajung doar la proprietarii de apartamente din blocuri, nu și la cei care locuiesc la casă. O situație care poate fi ușor corectată prin alocarea unor bani din “noile fonduri”.

Industria construcțiilor, mai ales zonele care țin de termoizolare / eficiență energetică, va beneficia de o asemenea susținere, mai ales că ea se adaugă fondurilor europene anuale.

Susținerea acestei industrii este una dintre cele mai bune pârghii pentru a accelera refacerea economică în această perioadă. De asemenea, pentru că această industrie este intensivă din punct de vedere al forței de muncă, va contribui și la reducerea șomajului sau revenirea / menținerea unor meseriași în țară. Dacă adăugăm și ingredientul reducerii gazelor cu efect de seră și poluării, avem un mix cu beneficii multiple, o investiție care se multiplică de aproximativ 4 sau 5 ori, conform studiilor.

Pe scurt, casele eficiente energetic sunt un pariu bun, pe termen scurt, mediu și lung. Merită investit în ele.

Florin Popescu este Business Unit Director ROCKWOOL Balkans

viewscnt
Afla mai multe despre
casele eficiente energetic
green deal