Cineva încearcă să sufoce turismul cu perna

scris 8 oct 2015

"Îmi place să cred că sunt genul de femeie care arată mai bine dezbrăcată decât îmbrăcată și nu mă refer la faptul că mă îmbrac prost. Pentru mine lenjeria intimă e foarte importantă și trebuie să spună o poveste. Nu am mereu aceleași piese, caut lucruri deosebite, care nu se repetă și care transmit ceva", mărturisea în 2011, într-un ziar, cea care a fost aleasă acum de Victor Ponta să se ocupe de garderoba turismului românesc.

Anca Nedea a apărut mai mult prin tabloide decât în presa de business, deși a condus în ultimii zece ani mai întâi hotelul lui Copos din Eforie, iar apoi pe cel al lui Hagi din Mamaia. În afara știrii cu numirea la cârma ANT, Google nu știe mare lucru despre ea, profesional, cu excepția câtorva mențiuni palide despre șefia la cele două hoteluri. Asta nu înseamnă că a avut o viață plicticoasă. Publicațiile de scandal vorbesc despre nunta "de pomină" cu Aurelian Pavel, care, acum doi ani, pe când era mire, conducea Brigada de Crimă Organizată Constanța și despre botezul copilului lor, al cărui naș a fost Cătălin Botezatu.

Un portal din Constanța vehicula, în 2011, ideea că Nedea ar fi avut o relație amoroasă cu viceprimarul din Eforie Nord, Robert Șerban, "despărțirea lor fiind una nu tocmai plăcută". Înainte de ruptură, titra presa locală, îndrăgostiții ar fi fost în vacanță pe Coasta de Azur, lucru cu care Șerban i-ar fi "scos ochii", ulterior, fostei iubite. Și ea ar fi fost foarte aproape să îi scoată lui ochii, dar la propriu, după ce l-ar fi zgâriat pe față într-un moment de furie.

Alt portal cu știri de cancan nota poetic acum doi ani, ca informație de background la un material sobru de business cu titlul "Ce manager sexy are Gică Hagi la Iaki!" că, dintre admiratorii Ancăi Nedea, cel mai cunoscut a fost miliardarul brașovean Ioan Neculaie, "alături de care  a fost surprinsă de paparazzi, în 2007, împărțind intimitatea violată a unui balansoar".

Neculaie avea să devină la șapte ani după romanticul episod al balansoarului protagonistul unui scandal de proxenetism în care au fost implicate nume sonore ale știrilor tabloide, printre care Daniela Crudu, Diana Gureșoaie sau Simona Trașcă. Neculaie, susțin ziarele de scandal, ar fi avut "plăceri ciudate" în momentul în care era vizitat de "fete", și anume ar fi obișnuit să le aștepte pe domnișoare în pielea goală.

Nu știm cum era îmbrăcată miercuri Anca Pavel-Nedea, când a aflat că a fost numită la conducerea Autorității Naționale pentru Turism. Cum și de ce a ales-o Ponta, încă nu se știe, dar e clar că i s-a părut potrivită să se ocupe de imaginea turismului românesc. Postul de președinte al ANT rămăsese vacant din mai, de când Simona Man, mâna dreaptă a lui Dan Diaconescu, a fost retrasă de la conducerea instituției. Atunci când a fost numită și când toată lumea din domeniu suspina nefericită și îngrijorată că turismul a încăput pe mâna lui Dan Diaconescu, un hotelier celebru le-a spus câtorva apropiați: "Măcar am salvat Cultura. Ar fi putut s-o numească ministrul Culturii..."

Poate că premierul a avut în minte tot salvarea Culturii, pentru că Anca Nedea are și veleități scriitoricești. În aprilie 2014, ea și-a povestit în scris o zi din viață pe un blog. A scris frumos, cu sentiment și talent. O tânără femeie de afaceri care își împarte viața între copil, soț și business. Seara, însă, tipa dură de peste zi devine o femeie obișnuită, vulnerabilă, dar fericită lângă soț:

"Punem un film, mă cuibăresc lângă el și… adorm. Vorbește cu mine, îi răspund în somn, se prinde că <<am picat>> și dă televizorul mai încet. Ma trezesc la 3 de la sforăituri. Am fantezii că îl sufoc cu perna". 

Lupta pentru supraviețuire e dură la malul mării, iar pescarul lui Hemingway a înțeles asta pe pielea lui la bătrânețe. Tânărul premier Ponta a priceput și el că în apele tulburi și adânci pescuiești peștișorul de aur și a mizat în ultima vreme pe ce i-a scos în cale briza mării. Atât vicepreședintele ANT, Mirela Matichescu, cât și noul președinte, Anca Nedea, sunt două femei ale căror cariere se leagă în principal de litoral.

Dar ANT-ul ar trebui să se ocupe în primul rând, și chiar mimează uneori că se ocupă, cu promovarea României în străinătate. Se știe însă că litoralul e ultimul loc din țară în care vin turiști de peste granițe. Și-atunci cum să încerci să ataci piața internațională cu niște directori din turism care au auzit o limbă străină doar la televizor sau în vacanțele din afara țării? Cei 30.000 de străini care ajung din întâmplare într-un an în stațiunile noastre de pe țărm nu sunt mai mulți decât englezii, francezii, americanii, austriecii, nemții sau italienii care vin să bea, în două-trei săptămâni, o bere în Centrul Vechi. De ce să nu-l numim la ANT pe unul ca Mugur Mihăescu "Garcea", om de afaceri de succes din Centrul Istoric, sau pe Mircea Dinescu, care are și el o crâșmă în zonă? Văd zilnic mai mulți turiști străini decât hotelierii de pe litoral. 

Ca-ntr-un carnaval al Cascadorilor Râsului, la cârma turismului s-au succedat în ultimii ani "celeb-ra" Grapini, necunoscuții Florin Jianu (cel care avea ca obiectiv crearea unor "clustere") și Răzvan Filipescu (un băiat din Constanța pe care patronii din turism, fiind mic de înălțime, îl țineau cu toții de după gât, îl strângeau afectuoși la piept și spuneau despre el că e de treabă), dar și Mihai Tudose, ministrul în funcție al Economiei, Comerțului și Turismului. Tudose are o prestație atât de modestă și e atât de șters ca ministru încât în fiecare cartier din țară există cel puțin un Mihai Tudose mai cunoscut. E atât de necunoscut încât ar putea fi rezervă de portar la Oțelul Galați. Întrebarea "Cine e ministrul Economiei" poate fi folosită oricând în finala unui concurs de cultură generală.

Convoiul e întregit acum de Anca Nedea, cea care crede că îi stă mai bine dezbrăcată (poate se folosește de idee la următorul târg de turism), despre care se spune că l-a zgâriat pe viceprimar pe față și că împărțea pe vremuri, plină de romantism, intimitatea violată a unui balansoar cu un miliardar măcinat de plăceri ciudate.

Nu vi se pare că cineva i-a pus turismului românesc perna pe față și încearcă să-l sufoce?

viewscnt
Afla mai multe despre
liviu iancu
anca nedea
presedinte ant
cine e anca nedea
nedea turism
nedea ant