Eco - zona euro din Africa

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălan
scris 16 ian 2020

Oare ce-o face francul francez în timpul în care trebuie să rămână în umbra euro? Nu e el invidios pe succesul francului elvețian? Asta e egalitate și fraternitate, să stai fără libertate sub poala monedei unice?

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Și francul belgian oare nu trăiește același sentiment de frustrare față de francul elvețian și se uită cu jind cum francul din Congo - atât cel cu elefant, cât și cel cu stâlpul de înaltă tensiune - poate să circule și el nu? Acesta este însă francul Congo Kinshasa - fostul Zair al lui Mobutu, ex Congo Belgian - fiindcă Congo Brazzaville, francez, are un franc comun - central african - cu Republica Centrafricană, Ciad, Camerun, Gabon și Guineea Ecuatorială.

Spre deosebire de francul vest-african, cu hipopotam, care circulă în Benin, Burkina Faso, Côte d’Ivoire, Guineea-Bissau, Mali, Niger, Senegal, Togo ori francul din Pacific, cu papagal, utilizat de Noua Caledonie și Polinezia.

Franci mai au Rwanda (cu gorilă), Burundi (cu crocodil), Djibouti (cu deviza: unitate-egalitate-pace) și Comore, țara insulară fiind cea de a patra parte a zonei francului, după cea central africană, vest-africană și Pacific.

Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism CITEȘTE ȘI Antiselecția care îmbogățește șmecherii nu e capitalism

Vă vine să credeți sau nu, dar în Africa există o zonă euro. Zona francului este constituită din foste colonii franceze și teritorii de peste mări care sunt astăzi legate de euro printr-o paritate fixă garantată cu titluri de stat franceze. 

CFP înseamnă Communauté financière africaine și francul CFP UEAMOA (l’Union économique et monétaire ouest-africaine) este utilizat de cele opt state din Africa de Vest menționate mai sus, urmând să devină din acest an eco.

În acest context, respectivele țări nu vor mai depune jumătate din rezerve la banca centrală din Hexagon, urmând ca Franța să rupă relațiile instituționale, adică să se retragă din comitetele/comisiile de politică monetară și financiar - bancare, cu precizarea că eco își va menține cursul de schimb fix față de euro. Franța va păstra un rol de “backup” pentru uniunea monetară și va oferi garanții sub forma unei linii de finanțare în cazul unei crize valutare, când țările vor avea nevoie de euro.

Parisul apreciază că trecerea celor opt la eco ar fi doar un prim pas în vederea adoptării monedei de toate cele 15 țări ale Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest, adică împreună cu Nigeria, Sierra Leone, Ghana, Liberia, Republica Capului Verde, Guineea și Gambia.

Toate statele au convenit să treacă la eco încă din acest an, dar e neclar dacă va fi respectat calendarul. Cea mai bogată, puternică și influentă entitate statală din regiune, Nigeria (de limbă engleză), a avertizat că cele 15 țări trebuie să facă mai mult pentru a îndeplini criteriile de convergență la moneda unică a Africii de Vest legată de euro. Aproape niciuna dintre ele nu are un deficit bugetar de sub 3% din PIB, o inflație anuală mai mică de 10% și o datorie publică inferioară limitei de 70% din PIB.

Franci francezi sub umbrela euro, franci CFA UEMOA (simbol XOF) ce se transfomă în eco, franci CFA CEMAC (Communauté Économique des États de l'Afrique Centrale) cu simbolul XAF, franci CFP (franci Pacific) cu simbol XPF și franci comorieni (simbol KMF) toți legați de euro. Alături de ei francii “independenți” congolezi (CDF) , rwandezi (RWF), burundezi (BIF), djiboutieni (DJF). Iată o mare familie.

Apropo însă de invidie, cum e să ai un imperiu al francului în interiorul zonei euro, iar regulile să le facă nemții pentru că au intrat în euroland cu o monedă slabă și ei au excedent când ceilalți au deficit și se îndatorează? E ca-n butada englezului Gary Lineker: "Fotbalul e un joc simplu, 22 de jucători aleargă după o minge timp de 90 de minute, iar la final câștigă Germania".

Când banii erau de aur, și românii își fereau "cocoșeii" de 20 de franci francezi de Securitate, nu exista pic de pizmă, monedele nu trebuiau neapărat să circule ca să aibă valoare și se putea vorbi de niște drepturi de proprietate clare asupra banilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
franc elvetian
euro
aur
bani