Trup și suflet pentru culori… pentru culorile altora

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 aug 2016

Cetățenii care se prezintă cu entuziasm la vot seamănă cu steliștii care au îmbrăcat vestele alb-roșii pe Național Arena la îndemnul crainicului și care au mai și postat mândri selfie-uri pe rețelele de socializare. Sunt trup (și suflet) pentru culori, doar că, fără să știe, pentru culorile altora.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Să ne punem toți vestele pe noi în același timp, să fie mai spectaculos, să aibă un impact puternic!”, a fost îndemnul crainicului, stelist probabil și el, de pe Național Arena, care a pus fotbalul românesc, după mult timp, pe prima pagină a principalelor publicații internaționale.

Umilința la care au fost supuși jucătorii, conducătorii, dar mai ales fanii Stelei, n-a fost însă simțită, cel puțin pe moment, de suporterii care, împotriva voinței lor, au participat activ la farsa pusă la cale de liderii galeriei dinamoviste. Mai mult, aceștia și-au făcut selfie-uri îmbrăcați în veste alb-roșii, pe care le-au postat mândri pe rețelele de socializare.

Gestul lor amintește de cel al votanților români care-și postează poze cu buletinul de vot în ziua alegerilor, mândri că și-au făcut “datoria” cetățenească. N-am priceput niciodată de ce cred oamenii, în special cei raționali, că votul lor contează. Nu trebuie să deții o diplomă de doctor în statistică (în România este chiar mai indicat să nu o deții) pentru a realiza că “șansa” ca o mașină să te calce în drum spre secția de votare este de câteva mii de ori mai mare decât probabilitatea ca votul tău să fie unul decisiv. În realitate, cei care se prezintă cu entuziasm la vot seamănă cu steliștii care au îmbrăcat vestele alb-roșii pe Național Arena, la îndemnul crainicului. Sunt trup (și suflet) pentru culori, doar că, fără să știe, pentru culorile altora.

Chiar dacă a fost scris ca o glumă, textul celor de la Times New Roman “Suporterii Stelei au fost invitați în Coreea de Nord, ca să participe la parada pentru Kim Jong-un” este, din păcate, mult mai realist decât textele scrise în presa quality pe această temă. Ca și votanții obișnuiți, spectatorii steliști aflați pe Național Arena au dat dovadă de ignoranță. Și asta pentru că, în urma conflictului dintre MAPN și Gigi Becali, Steaua nu mai are alături de ea galeria, ai cărei lideri sunt responsabili cu organizarea unor astfel de “coregrafii”. Dinamo, în schimb, are lideri de galerie care pot pune în scenă “spectacole” nu numai în peluza proprie, ci și în cea a adversarilor. De aici, asimetria informațională dintre suporterii steliști și cei dinamoviști.

Liderii de galerie sunt echivalentul șefilor de partide, ONG-urilor și spin doctor-ilor din politică. Rolul acestora este acela de a pune în practică “coregrafii” și scenarii care să hiperbolizeze miza unei întreceri politice pentru a-și motiva susținătorii. Nu întâmplător, fiecare scrutin a reprezentat, la vremea sa, “cel mai important moment electoral post-revoluționar”. Fiecare a avut propriul său scenariu, în care activiștii au îmbrăcat veste cu sloganuri precum “Nu ne vindem țara!”, “Să-i ardem pe corupți!”, “Uniți Salvăm!”, “România lucrului bine făcut (în UE)” etc.

Același lucru l-au reușit și liderii galeriei dinamoviste. Mesajul “Doar Dinamo” de la meciul din Liga Campionilor dintre Steaua și Manchester City a avut ca scop majorarea mizei meciului din acest weekend dintre Dinamo și Steaua. Un meci care altfel ar fi fost ignorat de toată lumea bună (nereprezentând decât un joc de fotbal între două echipe aflate undeva la periferia fotbalului european din punct de vedere al performanțelor) a ajuns pe prima pagină a principalelor publicații europene. Iar masa votanților steliști a fost vehiculul prin care s-a realizat acest lucru, în ignoranța lor, aceștia fiind “trup și suflet” alături de culorile dinamoviste.

viewscnt
Afla mai multe despre
steaua
dinamo
manchester city
selfie
alegeri
votanți