VIDEO Pe Cont Propriu - Radu Tănase dezvăluie cum a ajuns să vândă Calif: 300 de oameni am avut în vârf, ulterior am început să tai salarii. Sfat către antreprenorii aflați la început de drum

VIDEO Pe Cont Propriu - Radu Tănase dezvăluie cum a ajuns să vândă Calif: 300 de oameni am avut în vârf, ulterior am început să tai salarii.  Sfat către antreprenorii aflați la început de drum
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

De la expansiune, la rebranding, la francizare și până la vânzarea totală a businessului, Radu Tănase, Bogdan Jantea și Alexandru Stoichițoiu, fondatorii Calif, au trecut prin toate etapele în ceea ce înseamnă să crești o afacere de succes în domeniul HoReCa.  

În vara anului trecut, Profit.ro a anunțat în premieră că fondatorii Calif au cedat brandul și ultimele două restaurante funcționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Am francizat și a ajuns francizorul să ne cumpere. Franciza asta se poate face repede pe a numite chestiuni simple, dar la bucătărie e mai greu. Sunt niște proceduri de lucru, niște procese care trebuie să se întâmple acolo, condiții pe care trebuie să le îndeplinești”, povestește, la podcastul Pe Cont Propriu, Radu Tănase, co-fondator Calif.

Prezentatori - Radu Bălăceanu și Răzvan Savu. Proiect în parteneriat cu Profit News TV și Profit.ro

După trecerea businessului în sistem de franciză, a urmat expansiunea, în principal în mall-uri.

„Eram pregătiți pentru 20-30 de unități, de aia am făcut centrul de producție foarte mare. Francizorul a venit cu planul. Fiind unul din retailerii foarte mari de fashion, avea relații foarte bune prin centrele comerciale”, spune acesta, adăugând că expansiunea n-a fost însă nelipsită de provocări, în special în mall-uri.

VIDEO McDonald’s a instalat primul panou publicitar care miroase a cartofi prăjiți CITEȘTE ȘI VIDEO McDonald’s a instalat primul panou publicitar care miroase a cartofi prăjiți

„În mall ai contract închis pe 5 ani. Asta înseamnă că, dacă tu vrei să ieși mai repede, te obligi prin acel contract să plătești până la finalul contractului sumele de bani. Apoi este chiria, fixă și procentuală, la care se adaugă costurile cu utilități, taxa de marketing, unde, la fel, plătești per metru pătrat”, completează antreprenorul.

Anii 2018-2019 au fost dedicați extinderii afacerii pe piața locală, însă pandemia a dat peste cap planurile acestora. Au urmat închideri, dar și concedieri.

„Am început această scalare care pentru noi a fost fulgerătoare. Și, neavând în spate un sistem atât de complex de management, noi nu făceam față să aducem atât de repede personal pe cât deschideam. Am făcut dezvoltare asta rapid. În 2019 am avut tot anul expansiune de magazine, dar a trebuit să punem stop din cauza pandemiei.

VIDEO Pe Cont Propriu – Radu Tănase, co-fondator Calif: 120.000 de euro am pierdut în primul an. Tăiam ceapa la început, curățam cartofi, stăteam lângă casieră CITEȘTE ȘI VIDEO Pe Cont Propriu – Radu Tănase, co-fondator Calif: 120.000 de euro am pierdut în primul an. Tăiam ceapa la început, curățam cartofi, stăteam lângă casieră

Am început să tai salarii, nu aveam ce face, să micșorez din personal, cheltuieli de marketing erau inexistente, să fac altceva pe lângă. Am încercat să diversificăm și paleta de producție. Am început să închid secția de mâncare gătită, carmangerie, de panificație. 300 de oameni am avut în vârf, cu un buget salarial de 1,3 milioane de lei pe lună”, își amintește Radu Tănase.

Firma care opera brandul Calif a intrat în insolvență după ce afacerile au scăzut, pe fondul restricțiilor din pandemia de coronavirus, de la 31 milioane lei, în 2019, la 11,3 milioane lei în 2022.

În vara anului 2023, după cum anunța Profit.ro, fondatorii brandului de restaurante Calif au cedat ultimele două unități funcționale ale lanțului, respectiv spațiile închiriate în care funcționau acestea, împreună cu brandul Calif.

După mai bine de un deceniu de afaceri, Radu Tănase recomandă antreprenorilor aflați la început de drum să aibă în primul rând un plan de afaceri.

„Trebuie să ai viziunea. Iar primul lucru este un plan de afaceri. După care îți faci un P&L (n.red. raport de profit și pierdere ). Adică, cât vreau să vând, cât vreau să cheltuiesc. N-ai cum să faci brandul cunoscut fără cheltuială. Vezi și analizele de cost”, precizează acesta.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
radu tănase
calif