BBC: De ce duce Kim Jong-un un război cu blugii și cu filmele străine. Dacă un muncitor este prins cu filme străine asupra sa, inclusiv șeful fabricii la care lucrează poate fi pedepsit

BBC: De ce duce Kim Jong-un un război cu blugii și cu filmele străine. Dacă un muncitor este prins cu filme străine asupra sa, inclusiv șeful fabricii la care lucrează poate fi pedepsit
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 iun 2021

Coreea de Nord a introdus recent o nouă lege care urmărește să elimine orice fel de influență străină - pedepsind cu duritate pe oricine e prins cu filme străine, îmbrăcăminte din străinătate sau chiar folosind termeni de argou, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Yoon Mi-so spune că avea 11 ani când a văzut pentru prima dată un bărbat executat pentru că a fost prins având asupra sa un film sud-coreean. Autoritățile nord-coreene se asigurau astfel că toată lumea va afla că pedeapsa pentru contrabanda cu videoclipuri străine este moartea. "Îmi amintesc foarte clar cum l-au legat la ochi, iar el plângea. Legătura strânsă peste ochi era udă complet de lacrimi. L-au pus pe un țăruș și l-au legat, apoi l-au împușcat”, spune Yoon Mi-so, arată Hotnews.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete! CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!

Imaginați-vă că vă aflați într-o stare de lockdown constantă, fără internet, fără rețele sociale și având doar câteva canale de televiziune controlate de stat - aceasta este viața în Coreea de Nord.

Iar acum liderul Kim Jong-Un, a introdus în plus o nouă lege împotriva a ceea ce regimul descrie ca fiind „gândire reacționară”. Oricine este surprins cu mass-media adusă din Coreea de Sud, Statele Unite sau Japonia riscă pedeapsa cu moartea. În cel mai fericit caz iei 15 ani de lagăr.

Daily NK, o publicație online din Seul cu surse din Coreea de Nord, a raportat că trei adolescenți au fost trimiși într-o tabără de reeducare pentru că și-au tuns părul ca idolii K-pop. BBC nu a putut însă verifica informația.

Analiștii spun că se încearcă să se oprească informațiile externe care ajung la oamenii din Coreea de Nord, deoarece viața în țară devine din ce în ce mai dificilă.

Ce spune noua lege

Daily NK a fost primul care a obținut o copie a legii. "Se afirmă că, dacă un muncitor este prins cu filme asupra sa, inclusiv șeful fabricii la care lucrează poate fi pedepsit. Dacă un copil este ”problematic”, părinții pot fi pedepsiți și ei. Sistemul de monitorizare reciprocă încurajat de regimul nord-coreean este reflectat în mod agresiv în această lege", spune editorul șef Lee Sang Yong pentru BBC.

Yong mai spune că acest lucru are ca scop „spulberarea” oricărei fascinații pe care Sudul ar putea-o crea în Coreea de Nord.

Choi Jong-hoon, unul dintre puținii dezertori care au plecat din Coreea de Nord, a declarat pentru BBC că „cu cât vremurile sunt mai grele, cu atât regulile, legile, pedepsele devin mai aspre”.

Represiunile anterioare au demonstrat cât de inventivi au fost oamenii când venea vorba să se uite la un film străin, acestea fiind de obicei introduse prin contrabandă peste granița cu China.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

Filmele erau aduse pe stick-urile USB ușor de ascuns și sunt, de asemenea, criptate prin parolă. „Dacă introduceți parola greșită de trei ori la rând, USB-ul își șterge conținutul. Puteți chiar să îl setați, astfel încât acest lucru să se întâmple după o singură introducere incorectă a parolei, dacă conținutul este extrem de sensibil. Există, de asemenea, multe cazuri în care USB-ul este setat, astfel încât să poată fi vizualizat o singură dată pe un anumit computer, astfel încât să nu îl puteți conecta la alt dispozitiv sau să-l dați altcuiva. Numai dvs. îl puteți vedea", spune un localnic pentru BBC.

viewscnt
Afla mai multe despre
bbc
kim jong
coreea de nord