China forează primul puț vertical cu adâncime de 10.000 de metri din Asia. Beijingul caută noi resurse, dar și informații despre fenomenele geologice

China forează primul puț vertical cu adâncime de 10.000 de metri din Asia. Beijingul caută noi resurse, dar și informații despre fenomenele geologice
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2024

China a realizat progrese semnificative în explorarea petrolului și gazelor prin forarea primului puț vertical de 10.000 de metri din Asia, situat în bazinul Tarim, în regiunea Xinjiang, situată în vestul gigantului asiatic, potrivit EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Puțul, cunoscut sub numele de Shenditake 1, face parte dintr-un proiect care își propune să exploreze structura internă și formarea rezervoarelor de petrol și gaze la mare adâncime, a informat luni agenția de presă Xinhua.

Este de așteptat ca forajul, care a început pe 30 mai 2023 în deșertul Taklamakan, să atingă o adâncime finală de 11.100 de metri, scrie Agerpres.

Funcționează săptămâna de lucru de 4 zile? Rezultatele după un an de testare a acestui modul de muncă CITEȘTE ȘI Funcționează săptămâna de lucru de 4 zile? Rezultatele după un an de testare a acestui modul de muncă

Situat între munții Tianshan și Kunlun, bazinul Tarim este una dintre zonele cel mai dificil de explorat din cauza reliefului accidentat și a condițiilor subterane complicate, scrie Xinhua.

„De la forarea la 6.000 de metri până la 10.000 de metri, industria petrolieră din China a trecut prin aproape 50 de ani de practică dificilă”, a declarat Wang Chunsheng, expert senior la Tarim Oilfield Company.

La proiect au fost folosite o instalație de foraj automată de 12.000 de metri, prima de acest fel din lume, și circa 200 de tipuri de unelte pentru a asigura forarea în condiții extreme.

„Puțul Shenditake 1 a depășit 10.000 de metri, ceea ce este la fel de important ca aterizarea lui Chang’e pe Lună și scufundarea Jiaolong în mare”, a subliniat Jia Chengzao, membru al Academiei Chineze de Științe care a lucrat în Bazinul Tarim timp de 13 ani.

Dezvoltarea propriei tehnologii în industria petrolului și gazelor este o prioritate pentru China, deoarece țara urmărește să-și sporească independența energetică.

Acest proiect face parte din eforturile Chinei de a-și îmbunătăți capacitatea de explorare și cunoaștere a subsolului.

Rezultatele acestui foraj sunt de așteptat să furnizeze informații valoroase despre geologia și resursele naturale ale regiunii, precum și progrese științifice în înțelegerea fenomenelor geologice și a istoriei Pământului.

Până la apariția Shenditake 1, cel mai adânc puț terestru din Asia a fost cea realizat de compania petrolieră de stat chineză Sinopec, tot în zona bazinului Tarim, care a atins o adâncime de 8.937,77 metri.

Însă recordul absolut de adâncime este deținut de puțul Kola, din nord-vestul Rusiei, care la finalizarea forajului în 1992 ajunsese la 12.262 de metri, notează EFE.

viewscnt
Afla mai multe despre
puț vertical
china