În Italia, covid-19 a scăzut speranța de viață cu 1,2 ani în 2020, iar pandemia covid-19 s-a soldat cu peste 4,56 milioane de morți în lume, de la sfârșitul lui 2019, relatează AFP, care prezintă noi măsuri, noi bilanțuri și un rezumat al faptelor marcante.
MANILA RIDICĂ INTERDICȚIILE
Carantina impusă la Manila - în urmă cu o lună, în vederea opririi unui număr-record de cazuri de covid-19 din cauza variantei indiene (delta), foarte contagioasă - urmează să fie ridicată săptămâna aceasta și să fie înlocuită cu măsuri localizate, au anunțat autoritățile filipineze.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
O relaxare a izolării în capitală, un adevărat plămân economic al țării, urmează să permită întreprinderilor să se redeschidă, scrie News.ro.

NOUA ZEELANDĂ SE PREGĂTEȘTE SĂ IASĂ DIN CARANTINĂ
Noua Zeelandă urmează să pună capăt, săptămâna aceasta, unei izolări naționale a arhipelagului, a anunțat luni premierul Jacinda Ardern, care a precizat că aceasta urmează să rămână în vigoare la Auckland, un oraș important în nordul țării, unde varinata indiană (delta) a SARS-CoV-2 a apărut prim oară la jumătatea lui august.
Aproximativ trei milioane de neozeelandezi urmează să poată ieși din casă, în noaptea de marți spre miercuri, iar școlile urmează să fie redeschise începând de joi, pentru prima oară de trei săptămâni, a precizat Ardem.
FRANȚA RELAXEAZĂ CERTIFICATUL SANITAR ÎN CENTRE COMERCIALE
În Franța, certificatul sanitar nu va mai fie obligatoriu - începând de miercuri - la intrarea în centre comerciale situate în departamente în care rata incidenței noului coronavirus a rămas timp de o săptămână sub pragul de 200 la 100.000 de locuitori.
Excepții urmează să existe în 64 de centre comerciale de peste 20.000 de metri pătrați, în nouă departamente.
NOUA CALEDONIE REINTRĂ ÎN CARANTINĂ
O izolare strictă, pe o perioadă de 15 zile, urmează să începă marți în Noua Caledonie, unde trei cazuri autohtone de covid-19 au fost înregistrate luni, în contextul în care arhipelagul francez a fost ferit până acum de boală.
Purtarea măștii de protecție în afara locuinței devine obligatorie.
Școlile, colegiile, liceele și universitatea nu vor mai primi elevi.
Legăturule aeriene exterioare și între insule au fost suspendate - până la noi ordine -, mai puțin în cazul personalului medical.

ÎN ITALIA SCADE SPERANȚA DE VIAȚĂ
În Italia, covid-19 a scăzut speranța de viață cu 1,2 ani în 2020 - cu peste patru ani în unele dintre provinciile cele mai afectate - a anunțat luni Institutul Național italian de Statistică (ISTAT).
Speranța de viață, la naștere, a scăzut în 2020 la 82 de ani - și anume de 70,7 ani pentru bărbați și de 84,4 ani pentru femei -, de la 81 de ani și, respectiv, 85,3 ani în 2019.
Diferențele sunt semnificative în funcție de regiuni.
În nordul Italiei, în provinciile Bergamo și Cremona, cele mai îndoliate în Italia, bărbații au pierdut 4,3 și, respectiv, 4,5 ani ca speranță de viață, iar femeile 3,2 și, respectiv, 2,9 ani.
PESTE 4,65 DE MILIOANE DE MORȚI ÎN LUME
Pandemia covid-19 s-a soldat cu cel puțin 4.565.622 de morți în lume începând din decembrie 2019, potrivit unui bilanț întocmit luni, la ora 10.00 GMT de către AFP pe baza unor surse oficiale.
Statele Unite au înregistrat cele mai multe decese - 648.472 de morți, urmate de Brzilia (583.628), India (440.752), Mexic (263.140) și Peru (198.488).
Organizația Mondială a Sănătății estimează - pe baza supramortalității legate direct și indirect de covid-19 - că bilanțul pandemiei ar putea să fie de două-trei ori mai mare decât cel calculat pe baza datelor oficiale.