Crește numărul de cazuri de febră denga și de boli cauzate de țânțari în Europa

Crește numărul de cazuri de febră denga și de boli cauzate de țânțari în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2024

Numărul cazurilor de febră denga și al altor boli asociate țânțarilor înregistrează o creștere netă în Europa, schimbările climatice creând condiții mai favorabile pentru răspândirea speciilor invazive, a avertizat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În 2013, 130 de cazuri de febră denga autohtone au fost înregistrate în Uniunea Europeană și Islanda, Liechtenstein și Norvegia (zona Spațiului Economic European – SEE), în comparație cu cele 71 de cazuri din 2022, arată G4Media.ro.

Ploile mai frecvente din Marea Britanie fac mai dificilă realizarea de prognoze economice CITEȘTE ȘI Ploile mai frecvente din Marea Britanie fac mai dificilă realizarea de prognoze economice

Este vorba despre „o creștere semnificativă” în raport cu 2010-2021, perioadă în care doar 73 de cazuri au fost înregistrate, a precizat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) într-un comunicat, relatează Agerpres.

Numărul cazurilor importate a crescut de asemenea, la 1.572 în 2022 și 4.900 în 2023, când a atins cel mai înalt nivel al său de la debutul monitorizării europene în 2008.

„Europa constată deja că schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru răspândirea țânțarilor invazivi în zone care erau în trecut scutite și, totodată, infectarea unui număr tot mai mare de persoane cu maladii precum febra denga”, a spus Andrea Ammon, directoarea ECDC.

În ceea ce privește virusul Nilului de Vest, 713 cazuri autohtone au fost înregistrate în 123 de regiuni din nouă țări membre ale UE în 2023, cu 67 de decese.

Deși acest număr reprezintă o scădere în raport cu cele 1.133 de cazuri din 2022, numărul regiunilor afectate se află la cel mai înalt nivel al său de după anul 2018.

Țânțarul responsabil cu răspândirea virusului Nilului de Vest, Culex pipiens, este originar din Europa și este prezent în toată regiunea UE/SEE, potrivit comunicatului publicat de ECDC.

Țânțarul Aedes albopictus (țânțarul-tigru), cunoscut pentru transmiterea virusurilor denga, chikungunya și Zika, „se răspândește spre nordul, estul și vestul Europei și are de acum populații autonome în 13 țări din UE/SEE”, au dezvăluit reprezentanții ECDC.

Specia Aedes aegypti, responsabilă pentru răspândirea febrei galbene, febrei denga, chikungunya și Zika, s-a stabilit recent în Cipru și în mai multe regiuni de la periferia UE, precum arhipelagul Madeira și insulele franceze din Marea Caraibilor.

„Se așteaptă ca schimbările climatice să aibă un impact semnificativ asupra răspândirii bolilor transmise de țânțari în Europa, de exemplu prin crearea unor condiții de mediu favorabile pentru stabilirea și creșterea populațiilor de țânțari”, subliniază ECDC.

Aceeași agenție europeană consideră că măsurile coordonate de control, cum ar fi plasele de țânțari, insecticidele și pulverizarea în locuințe a unor insecticide cu efect remanent, sunt esențiale pentru a limita aceste boli.

Îndepărtarea apei stagnante de pe balcoane și din grădini, precum și protecția personală, sunt, de asemenea, măsuri indispensabile, a adăugat ECDC.

viewscnt
Afla mai multe despre
febră denga
țânțari