Educației îi vor fi alocate 4,4 miliarde euro, domeniul sănătății va fi finanțat cu 3,4 miliarde euro, în transporturi vor fi alocate 9,5 miliarde euro, mediul va avea asigurată o finanțare de 6,8 miliarde euro, iar autoritățile locale vor avea pentru proiecte de dezvoltare finanțări însumând 4 miliarde euro, conform Planului Național de Relansare și Reziliență, discutat în primă lectură de Guvern.

Mecanismul de redresare și reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro, a fost conceput pentru a ajuta țările Uniunii Europene să combată efectele pandemiei de COVID-19. Vor fi puse la dispoziție statelor membre 672,5 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru a finanța măsuri naționale care atenuează consecințele economice și sociale ale pandemiei.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Se pot finanța prin PNRRR și proiecte conexe demarate la 1 februarie 2020 sau ulterior. Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență.
România are alocate 30,4 miliarde euro.

La acest moment, Guvernul va propune Comisiei Europene o alocare de 41,1 miliarde euro, reprezentând 141% din alocarea României, atât din granturi, cât și împrumuturi.
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene. Inquam Photos / Octav Ganea
Cele peste 4,4 miliarde de euro din educație vor fi alocate pentru reforme, digitalizare, școală pentru toți. Prioritățile sunt reforma învățământului dual, digitalizarea, iar 2 miliarde sunt alocate pentru școli mai sigure și mai bine dotate.
Va fi derulat și un program național de reducere a abandonului școlar.

Cele 3,4 miliarde de euro pentru sănătate au în vedere Fondul pentru spitale de 2,6 miliarde euro, reforma CNAS și digitalizarea relației medic-pacient, precum și creșterea accesului la servicii de prevenție, precum dotarea cabinetelor cu echipamente de bază, ca de pildă pentru screening - (2.000 cabinete).
Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene. Inquam Photos / Octav Ganea
La transporturi, propunerea care va fi transmisă Comisiei Europene este de 9,5 miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde euro pentru transport rutier și autostrăzi, iar 5 miliarde euro pentru transport feroviar și mobilitate urbană.
La mediu, cele 6,8 miliarde de euro au în vedere sistemul național de gestionare a apei, împădurirea și protejarea biodiversității, managementul deșeurilor, colectarea selectivă și economia circulară.

Pentru autoritățile locale, cele 4 miliarde de euro vor viza pentru nevoile specifice ale localităților.
Planul Național de Relansare și Reziliență poate fi consultat AICI