Mafia din Italia lasă deoparte războaiele teritoriale violente pentru a colabora în traficul de droguri, rețelele de prostituție și spălarea banilor, a declarat marți agenția națională antimafia (DIA) în raportul anual despre grupurile de crimă organizată, relatează Reuters.
Cosa Nostra din Sicilia și Camorra din jurul orașului Napoli formează alianțe în țară și în străinătate, în timp ce 'Ndrangheta, cu sediul în Calabria, în sudul Italiei, se concentrează tot mai mult pe controlul proiectelor de lucrări publice, se arată în raport.

12 iunie Eveniment Profit - Piața de Capital.forum - Provocări pe piața de capital în perioadă de tensiuni economice și sociale - Ediția a V-a
„Coexistența a favorizat sinergii care au devenit progresiv structurate”, a declarat directorul DIA, Michele Carbone, într-o conferință de presă. Aceste structuri au devenit „capabile să absoarbă suprapunerile, tensiunile și fricțiunile”, a adăugat el.
Lucrările publice legate de Fondul de redresare post-COVID al Italiei (PNRR), sprijinit de UE, planurile pentru un pod uriaș care să lege Sicilia de continent și pregătirile pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 2026 erau toate în pericol de infiltrare mafiotă, se arată în raportul DIA.
Sectorul construcțiilor a reprezentat 38% din măsurile administrative antimafia în 2024, cu investigații pe 200 de șantiere pentru proiecte publice, scrie News.ro.

Carbone a dat asigurări că DIA este gata să blocheze orice implicare a mafiei în podul spre Sicilia. „În curând vor fi demarate toate activitățile de prevenire antimafia în legătură cu construcția podului peste Strâmtoarea (Messina)”, a promis el.
DIA a subliniat, de asemenea, experiența tehnologică în creștere a mafiei, care utilizează canale de comunicare criptate și menține legătura cu deținuții din închisori prin intermediul dronelor.
De asemenea, rețelele „bancare subterane” chineze sunt din ce în ce mai utilizate pentru spălarea banilor, a precizat raportul.
În același timp, recrutarea tinerilor marginalizați pentru a comite infracțiuni în ceea ce se numește „baby gangs” este facilitată de demonstrații spectaculoase de putere pe rețelele sociale, se arată în raport.