Bonurile fiscale pentru plata cu cardul - eliberate doar la ...solicitarea clientului

Bonurile fiscale pentru plata cu cardul - eliberate doar la ...solicitarea clientului
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2023

Operatorii economici nu vor mai avea obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale şi să le înmâneze clienţilor la încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit sau de debit. Bonul fiscal va fi eliberat în aceste cazuri doar la solicitarea clienţilor, prevede un proiect legislativ analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Această practică este utilizată pe sacră largă în alte state, unde bonul fiscal este eliberat clientului doar dacă acesta confirmă că îl dorește în formă printată pe hârtie. 

În România, însă, în prezent, comercianţii au obligaţia de a da bon fiscal pentru toate tranzacţiile, inclusiv cele plătite cu cârdul, chiar dacă consumatorul nu solicită acest lucru.

Creditele garantate de stat - majorate la 15.000 euro pentru studenți și dublate la 30.000 euro pentru familii. Statul va subvenționa mașini second hand, studii MBA și electrocasnice de 2.000 euro CITEȘTE ȘI Creditele garantate de stat - majorate la 15.000 euro pentru studenți și dublate la 30.000 euro pentru familii. Statul va subvenționa mașini second hand, studii MBA și electrocasnice de 2.000 euro

Inițiatorii proiectului sunt deputatul USR Claudiu Năsui și deputatul PSD Alffred Simonis, liderul grupului deputaților social-democrați, iar proiectul este susținut și de deputatul liberal George Tuță.

Autorii proiectului arată că tranzacţiile cu cardul sunt 100% verificabile şi au loc prin sistemul bancar, iar cerința fiscală a tipăririi şi înmânării unui bon în cazul acesta dublează înregistrările din bazele de date electronice, mult mai uşor verificabile. 

”Faptul că trebuie să dăm o bucată de hârtie pentru orice tranzacţie facem este o birocraţie. O birocraţie făcută din raţiuni fiscale pentru a certifica vânzările comercianţilor. Cu toate acestea tranzacţiile cu cârdul sunt 100% verificabile în sistemul bancar, deci raţiunile fiscale de la tranzacţiile cu cash nu se aplică. Eliminarea obligaţiei de a emite bon fiscal în cazul plăţilor cu cârdul poate contribui la reducerea birocraţiei şi la simplificarea proceselor administrative pentru comercianţi. Acest lucru ar putea conduce la o eficientizare a activităţii acestora şi la o îmbunătăţire a serviciilor oferite consumatorilor”, susțin autorii propuenrii legislative.

DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificare importantă a Codului Rutier: Șoferii, obligați la utilizarea luminilor diurne și de întâlnire pe toate categoriile de drumuri publice

Prevederile proiectului

În prezent comercianții și prestatorii de servicii, denumiți în lege utilizatori (de aparate fiscale - n. red.), au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le înmâneze clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii eliberează acestora și factură.

Proiectul legislativ adaugă un nou articol legislației în vigoare, stabilind că prin excepţie de la aceste prevederi, ”pentru încasările realizate prin utilizarea cârdurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale şi să le înmâneze clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi bon fiscal".

În cazul în care operatorii economici menționați nu înmânează clientului bonul fiscal sau înmânează un alt document decât bonul fiscal, clientul este obligat să solicite operatorului economic înmânarea bonului fiscal, mai stabilește proiectul.

De la aceste prevederi sunt exceptate, ca și până acum, aparatele de marcat electronice fiscale integrate în echipamente nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, pentru care înglobarea constructivă a dispozitivului de imprimare și a afișajului client nu este obligatorie.

Consiliul Legislativ, aviz negativ lui Ciolacu pentru amendarea comercianților care nu pun tricolorul la alimente românești - Producătorul știe materiile prime, comerciantul amendat pe nedrept CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ, aviz negativ lui Ciolacu pentru amendarea comercianților care nu pun tricolorul la alimente românești - Producătorul știe materiile prime, comerciantul amendat pe nedrept

Autorii proiectului mai arată că în acest este promovată utlizarea cardurilor, fiind economisit timp, redus consumul de hțrtie și protejat mediul înconjutător, contribuind și la digitalizarea economiei și la securitatea datelor și confidențialitatea tranzacțiilor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bon
fiscal
plata
card
eliminare
obliogatie
eliberare
client
cerere
proiect