Digitalizarea întârziată și conflictul din Ucraina obligă Guvernul să prelungească emisia analogică de radio - cea mai sigură în stare de mobilizare, război, inclusiv informațional

Digitalizarea întârziată și conflictul din Ucraina obligă Guvernul să prelungească emisia analogică de radio - cea mai sigură în stare de mobilizare, război, inclusiv informațional
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 apr 2023

Guvernul se pregătește să permită prelungirea transmisiei serviciilor publice de radio pe frecvențe analogice până la finele anului 2030. Executivul motivează această măsură prin ”întârzierea mare”, în raport cu majoritatea țărilor UE, privind digitalizarea emisiei terestre a serviciilor de radiodifuziune, dar și prin contextul geopolitic generat de conflictul militar din Ucraina, statul român fiind nevoit să asigure continuitatea emisiei serviciilor publice de radiodifuziune terestră cu recepție liberă (free to air).  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice și private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, a putut continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2019. Totodată, conform unei ordonanțe din 2016, emisia radio pe frecvențe analogice, acordate prin Legea audioviƶualului, a putut fi prelungită până la 31 august 2019, dată după care utilizarea frecvențelor a fost condiționată de obținerea unei noi licențe de emisie, a cărei valabilitate este de 9 ani.

PSD cere decizie politică de urgență pentru suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina. România - singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina CITEȘTE ȘI PSD cere decizie politică de urgență pentru suspendarea importurilor de produse agro-alimentare din Ucraina. România - singurul stat vecin care mai permite importul de cereale din Ucraina

Acum, însă, Executivul a pregătit un act normativ care prorogă până la 31 decembrie 2030 termenul de valabilitate a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio acordate pentru radiodifuziunea analogică terestră. Proiectul de act normativ se referă exclusiv la prorogarea termenului de valabilitate a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio acordate pentru radiodifuziunea analogică terestră.

Astfel, măsurile propuse prevăd extinderea perioadei de valabilitate a licenței de utilizare a frecvențelor radio pentru transmiterea terestră a programelor publice de radiodifuziune în benzile de unde lungi (148,5-283,5kHz), unde medii (526,5-1606,5kHz), unde scurte (2,3- 26,1MHz) și unde ultrascurte (88-108MHz) până la data de 31.12.2030.

”Având în vedere că România prezintă o întârziere mare în raport cu majoritatea țărilor membre UE cu privire la digitalizarea emisiei terestre a serviciilor de radiodifuziune și pentru a impulsiona și demara cât mai rapid posibil procesul de digitalizare este necesară intervenția urgentă a statului român prin măsuri extraordinare care să pregătească și să creeze premisele necesare pentru un cadru de evoluție pozitiv, stabil și predictibil pe termen lung pentru derularea viitorului proces complex de tranziție de la tehnologia analogică la cea digitală”, explică Guvernul.

Până în prezent, la nivelul UE, nu s-a impus statelor membre o dată limită pentru încetarea emisiilor de radiodifuziune terestră analogică. 

Executivul amintește însă și că ar putea fi nevoie de emisie analogică și în actualul context geopolitic deosebit, generat de conflictul militar din Ucraina, cu valențe inclusiv de război hibrid,

”Din punct de vedere strategic, statul român trebuie să se asigure că viitorul proces de digitalizare nu va perturba, la nivel național, existența și continuitatea emisiei serviciilor publice de radiodifuziune terestră cu recepție liberă (free to air). Acest mijloc de acces la informație este cel mai facil mod, prin necondiționarea accesului la serviciu de plata unui abonament sau de calitatea de abonat a unui furnizor de servicii de comunicații electronice”, amintesc guvernanții. 

Mișcare pregătită: Orice nouă zi liberă instituită prin lege - interzisă fără măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediul privat CITEȘTE ȘI Mișcare pregătită: Orice nouă zi liberă instituită prin lege - interzisă fără măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediul privat

Potrivit acestora, în România, utilizarea emisiilor analogice terestre pentru serviciile de radiodifuziune este foarte răspândită, atât în mediul urban, cât și rural.

”Deși, în mod normal, informarea populației se poate realiza prin intermediul mai multor căi tehnologice de acces, în anumite situații bine justificate, precum de starea de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și starea de război, starea de asediu și starea de urgență, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative, este necesar ca statul să intervină în interesul cetățenilor săi și să asigure continuitatea emisiei terestre a serviciilor publice de radiodifuziune, prin infrastructuri de comunicații electronice în benzi de frecvență licențiate, singurele sisteme care pot asigura un acces facil către populație și care nu condiționează accesul de plata unui abonament”, mai arată Guvernul.

Conform sursei citate, asigurarea accesului populației la surse de informație sigure, oficiale, ale Guvernului României este esențială, având în vedere ”consecințele negative asupra pieței media generate de actualul context existent la nivel internațional, precum și posibilitatea apariției unor acțiuni de tip război informațional, de natură să destabilizeze societatea în profunzime”.

”În acest context extern, caracterizat de risc economic și de securitate, pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea viitorului cadru strategic național care va reglementa procesul complex de digitalizare, se propune prorogarea până la data de 31.12.2030 a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, ce sunt acordate de către statul român prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 18/2015. Astfel, pocesul viitor de tranziție analog-digital se va derula într-un interval de timp cu durată suficientă în raport cu situația actuală de întârziere din România, față de gradul de evoluție avansat din celelalte țari și datele de context extern, de natură geopolitică”, conchide Executivul.

viewscnt
Afla mai multe despre
transmisie
emisie
analogic
televiziune
digitalizare
întârziere
conflict
ucraina
guvern
31 decembrie 2030