DOCUMENTE Subvenție nouă în energie: Jumătate de miliard de euro pentru regenerabile destinate autoconsumului

DOCUMENTE Subvenție nouă în energie: Jumătate de miliard de euro pentru regenerabile destinate autoconsumului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 aug 2023

Ministerul Energiei a lansat o nouă subvenție, destinată construirii de capacități de producție de energie regenerabilă, finanțată nerambursabil prin intermediul Fondului de Modernizare al UE și de care vor putea beneficia primăriile, unitățile militare, instituțiile publice, federațiile sportive, bisericile, universitățile și institutele de cercetare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba de sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsum. Bugetul total estimat al schemei de sprijin este de 500 milioane euro fără TVA, respectiv 595 milioane euro cu tot cu taxă.

ULTIMA ORĂ VIDEO Explozie în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Posibil să fie mină marină. O a doua mină, semnalată ca plutind în zonă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Explozie în zona digului din fața Hotelului Forum din Costinești. Posibil să fie mină marină. O a doua mină, semnalată ca plutind în zonă

Finanțarea se acordă pentru achiziționarea de instalații/echipamente noi pentru construirea de capacități noi de producție a energiei   electrice din surse regenerabile, adică eoliene, solare sau hidro, respectiv pentru ″structurile strict aferente care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro″.

Autoconsumul în cadrul instituției/unității/organizației este consumul propriu de energie în domeniul public (spre exemplificare neexhaustivă: iluminatul public, iluminatul în incinta unităților, consumul de energie electrică în clădirile unităților și clădirile publice în care nu se desfășoară activități economice de către terți – primărie, cămin cultural, creșă/grădiniță/unități învățământ/unități medicale de stat/centre îngrijire bătrâni etc) și reprezintă întreaga producție a capacității noi de producere de energie din surse regenerabile pentru care se solicită finanțarea″, se specifică în documentația schemei.

Vicepreședintele Taiwanului, calificat de China, în urma vizitei în SUA, drept un ”scandalagiu”. Beijing promite măsuri ferme CITEȘTE ȘI Vicepreședintele Taiwanului, calificat de China, în urma vizitei în SUA, drept un ”scandalagiu”. Beijing promite măsuri ferme

Granturile vor fi de maximum 1,4 milioane euro/MW instalat fără TVA pentru proiecte eoliene, 1,1 milioane euro/MW fără TVA pentru fotovoltaice și 1,805 milioane euro/MW fără TVA pentru hidro.

Ajutorul se acordă în lei sub formă de avans și de rambursare a cheltuielilor efectuate și nu poate depăși 20 milioane euro pe beneficiar, pe proiect de investiții, echivalent în lei  la cursul din luna anterioară deschiderii apelului de proiecte. Diferența până la valoarea totală a proiectului se acoperă de către solicitant. Acesta trebuie să își asigure contribuția financiară pentru cheltuielile neeligibile.

Preluarea Credit Suisse de către UBS se complică. Sute de investitori pregătesc atacarea în justiție CITEȘTE ȘI Preluarea Credit Suisse de către UBS se complică. Sute de investitori pregătesc atacarea în justiție

Cheltuielile eligibile pot fi consultate aici, iar Ghidul solicitantului – aici.

Fondul de Modernizare european este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030. Fondul sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre UE cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de modernizare energie
subvenții energie regenerabilă
capacități producție energie regenerabilă autoconsum