OMV Petrom: Costul reviziei rafinăriei Petrobrazi s-a majorat cu 77% în urma prelungirii cu 2 săptămâni

OMV Petrom: Costul reviziei rafinăriei Petrobrazi s-a majorat cu 77% în urma prelungirii cu 2 săptămâni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 aug 2023

Prelungirea reviziei rafinăriei Petrobrazi cu două săptămâni a majorat costurile implicate de aceasta de la 200 milioane lei, cât estimase OMV Petrom inițial, la 355 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Așa cum a anunțat Profit.ro, OMV Petrom estimase inițial la 350 milioane de lei costurile intrării în revizie a ambelor unități de producție, nu numai a rafinăriei Petrobrazi, ci și a centralei de producție energie electrică de la Brazi.

O parlamentară germană spune că a fost reținută în Turcia din cauza unor postări pe rețelele de socializare CITEȘTE ȘI O parlamentară germană spune că a fost reținută în Turcia din cauza unor postări pe rețelele de socializare

Impactul opririi centralei electrice era estimat de companie la 150 milioane lei, iar cel al reviziei rafinăriei – la circa 200 milioane lei.

Chestionați în legătură cu impactul prelungirii cu 2 săptămâni a reviziei rafinăriei asupra rezultatelor financiare ale companiei, reprezentanții OMV Petrom au recunoscut că acesta s-a majorat cu 77,5% față de estimările inițiale.

“Într-adevăr, prima cifra pe care am indicat-o ca impact al reviziei a fost de 200 milioane lei. Cifra revizuită, care reflectă cheltuielile peraționale (OPEX) și marja pierdută din cauza reviziei prelungite, este de 355 milioane lei”, a declarat Radu Caprău (membru al Directoratului Rafinare și Marketing al OMV Petrom.

Toată această sumă a fost înregistrată în contabilitatea aferentă celui de-al doilea trimestru, rezultatele financiare ale companiei fiind influențate de această majorare de costuri.

Rafinăria Petrobrazi a intrat în revizie generală programată pe 21 aprilie, inițial aceasta urmând să dureze 6 săptămâni.

″Impactul în EBIT este de aproximativ 200 milioane lei. Jumătate provine din costurile de mentenanță, care vor fi trecute în contul de profit și pierdere, iar cealaltă provine din pierderea marjei, din cauza faptului că nu vom avea rafinăria disponibilă în aceste 6 săptămâni. (…) Și, bineînțeles, vom avea și CAPEX-ul (cheltuieli de capital – n.r.) de la Petrobrazi în această perioadă de asemenea″, declara directorul financiar Alina Popa la acea dată.

VIDEO Cele mai aglomerate zile pe litoral și la munte. ANPC, raid în Băile Herculane CITEȘTE ȘI VIDEO Cele mai aglomerate zile pe litoral și la munte. ANPC, raid în Băile Herculane

Revizia nu a fost a fost una în principal de eficientazare a operațiunilor de rafinar, ci mai mult una normală în ciclul activității.

“Revizia este o activitate importantă în ciclul de viață al unei rafinării deoarece asigură o utilizare ridicată între cele două cicluri de revizii. Dacă vă uitați înapoi la performanța rafinăriei noastre din anii precedenți, veți vedea întotdeauna că este o performanță destul de puternică din această perspectivă, peste medie, media europeană ca referință, iar în această revizie, dincolo de asigurarea utilizării ridicate între cicluri, am efectuat mai multe inspecții, care sunt legate de autorizațiile pe care trebuie să le obținem și de alte activități, care asigură toate această utilizare ridicată. Și, desigur, proiectele de conectare a legate de autorizațiile pe care trebuie să le investițiilor viitoare sau existente, pe care le vom face, și ale instalațiilor viitoare, pe care le vom aduce în rafinărie în următorii ani, cum ar fi, de exemplu, noul complex de produse aromatic și altele similare”, a afirmat Caprău.

Profitul net al OMV Petrom s-a diminuat cu 80% în primul semestru, față de perioada similară a anului trecut, de la 4,64 miliarde lei la numai 944 milioane lei, ca urmare a reducerii prețurilor la produse energetice, a reviziilor rafinăriei și centralei electrice de la Brazi și a plăților către bugetul de stat în baza celebrei contribuții de solidaritate.

Mai mult, pe al doilea trimestru al anului, compania a consemnat o pierdere de 537 milioane lei, față de profitul net de aproape 2,9 miliarde lei din T2 2022.

Trotinetele electrice, interzise pe litoral până la finalul anului. Companiile de profil, pregătite să revină cu vehiculele pe două roți CITEȘTE ȘI Trotinetele electrice, interzise pe litoral până la finalul anului. Companiile de profil, pregătite să revină cu vehiculele pe două roți

S-a accentuat astfel tendința din primul trimestru al anului, când profitul OMV Petrom a scăzut cu 15% față de T1 2022, la 1,481 miliarde lei, ca urmare a scăderii atât a cotațiilor produselor energetice, cât și a cererii din sector, care au dus la reducerea cu 20% a veniturilor companiei.

Compania a înregistrat anul trecut un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro, ca urmare a exploziei prețurilor la țiței, gaze, carburanți și energie. Comparativ cu profitul net de 2,86 miliarde lei din 2021, cel din 2022, de 10,3 miliarde lei, a fost de 3,6 ori mai ridicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
rezultate omv petrom
revizie petrobrazi
rafinărie