Noi reglementări privind bursele de mărfuri

Noi reglementări privind bursele de mărfuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 nov 2023

Principalele categorii de produse admise la tranzacţionare și cotate pe pieţele de disponibil și la termen ale burselor de mărfuri vor include, fără a se limita la acestea, energia electrică, gazele naturale, combustibili pe bază de cărbune, petrol și produse distilate (kerosen, benzină, motorină, biodisel, păcură, GPL, uleiuri industriale, ciment, oțeluri beton/laminate, agregate de balastieră și cariera și mixturi asfaltice, clor, cloruri, sulfuri, sulfaţi, nitrati, fosfați si carbonați, îngrășăminte chimice, sare, sare industrială, lemn, hârtie li produse alimentare (cereale, legume, fructe, carne, lapte, zahăr, produse de morărit și panificație, uleiuri și grăsimi rafinate), prevede un proiect legislativ adoptat de Senat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Inițiatorii proiectului argumentează în mod paradoxal necesitatea proiectului: ”Proiectul de lege privind bursele de mărfuri este menit sã acopere vidul legislativ din materia burselor de märfuri, vid generat prin intrarea în vigoare a Legii 357/2005 privind bursele de mărfuri”.

Ciolacu: Dacă hotărâm cotă unică, nu mai vii cu excepții... decât în cazuri excepționale CITEȘTE ȘI Ciolacu: Dacă hotărâm cotă unică, nu mai vii cu excepții... decât în cazuri excepționale

Proiectul elimină complet prevederile din legea invocată privind adunarea generală a acționarilor, societățile de brokeraj și brokerii, aducând unele completări și clarificări legislației menționate.

Printre prevederile nou introduse se numără cea privind faptul că bursele de mărfuri pot emite cotații informative sintetice cu privire la preţul de piaţa al produselor, format în baza sistemului de tranzacţionare propriu, având ca surse informaţiile oferite sau preluate de la autorități, instituții publice, agenți economici semnificativi, alte platforme de tranzacţionare sau de diseminare a informațiilor.

Sunt reglementate principalele categorii de produse fungibile admise la tranzacționare și cotate pe piețele de disponibil și la termen ale burselor de mărfuri includ, dar fără a se limita la acestea:

a)  Energie (energie electrică, gaze naturale și combustibili pe bază de cărbune);

b)  Petrol și produse distilate (kerosen, benzină, motorină, biodisel, păcură, combustibili de încălzire, GPL, uleiuri și bitum);

c) Uleiuri industriale;

d)  Ciment, oțeluri beton/laminate, agregate de balastieră și carieră și mixturi asfaltice;

e)  Clor, cloruri, sulfuri, sulfați, nitrati, fosfați și carbonați, îngrășăminte chimice;

f)  Sare, sare industrială;

g)  Lemn (inclusiv cherestea si tocatura), hârtie;

h)  Produse alimentare (cereale, legume, fructe, carne, lapte și derivate, zahăr, produse de morărit și panificație, uleiuri și grăsimi rafinate).

Ministrul Finanțelor revine cu o nouă idee privind combaterea evaziunii CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor revine cu o nouă idee privind combaterea evaziunii

Bursele de mărfuri vor putea solicita și obţine calitatea de intermediar pe piaţa de capital, este o nouă prevedere introdusă de proiect.

Bursele de mărfuri vor admite accesul pe pieţele la disponibil autorităților contractante pentru derularea procedurilor acestora de achiziţii publice, mai stabilețte proiectul.

Proiectul urmează a fi transmis acum spre dezbatere și vot final deputaților.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
marfuri
lege
proiect
reglementari
produse
tranzacționa