Noi schimbări pregătite la ordinea de preempțiune în cazul vânzării terenurilor agricole

Noi schimbări pregătite la ordinea de preempțiune în cazul vânzării terenurilor agricole
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Proprietarii terenurilor vecine care nu se află în extravilan și au alte categorii de folosință, precum curți sau construcții, ar urma să fie incluși în categoria preemptorilor de rang III la vânzarea terenurilor agricole din extravilan, conform unui proiect legislativ inițiat de liderul grupului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Regulile de vânzare a terenurilor agricole, stabilite în 2014, au fost modificate în 2020 de Parlament, la inițiativa PSD, și au intrat în vigoare în octombriie 2020, dar cu unele derogări până la începutul anului 2021.

Guvernul cedează la proteste și vine cu noi recompense, exact în lunile cu alegeri - Majorări salariale de 10% pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, cât și pentru aleși locali. Decont pentru protecție la calculator CITEȘTE ȘI Guvernul cedează la proteste și vine cu noi recompense, exact în lunile cu alegeri - Majorări salariale de 10% pentru bugetarii din cultură, funcționarii de la Guvern și Parlament, cât și pentru aleși locali. Decont pentru protecție la calculator

Prin modificările din 2020, proprietarii vecini au fost incluși în categoria preemptorilor de rang III, care cuprinde în prezent "proprietarii și/sau arendașii terenurilor agricole vecine cu trenul supus vânzării".

Potrivit inițiatorului proiectului legislativ, categoria proprietarilor terenurilor vecine a fost redusă la proprietarii terenurilor vecine agricole, flind ”excluși în mod nejustificat” proprietarii terenurilor vecine având alte categorii de folosință, precum curți sau construcții.

”O astfel de limitare a fost instituită fără o fundamentare în fapt și în drept. Din aceste considerente, se impune modificarea cadrului legal de reglementare a vânzarii terenurilor agricole situate în extravilan, prin clarificarea faptului că sunt preemptori proprietarii terenurilor vecine terenului supus vânzarii, indiferent dacă acestea sunt situate în extravilan sau intravilan și indiferent de categoria de folosință a acestora”, arată inițiatorul.

DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă scutire de impozit pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric

Ca urmare, conform proiectului, preemptori de rang III ar urma să fie ”proprietarii terenurilor vecine cu terenul supus vânzarii, indiferent daca terenul proprietarului vecin se află în intravilan sau extravilan și indiferent de categoria de folosință a acestuia și/sau arendașii terenurilor agricole vecine cu terenul supus vânzării”.

”Este imperios necesară garantarea circulației juridice a terenurilor agricole situate în extravilan și exercitarea dreptului de preemptiune în condiții nediscriminatorii. Mai mult, restrângerea atributului dispoziției în limitele anumitor categorii de proprietari ai terenurilor vecine conduc (sic! - n.red.) la schimbarea regimului juridic al dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole situate în extravilan și pot (sic! - n.red.) fi calificate drept măsuri de restrângere a exercițiului unor drepturi și libertăți contrare art. 53 din Constituția României”, arată inițiatorul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.
viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
agricole
vânzare
preempțiune
vecini
extravilan
construcție
curte
proiect
fenechiu
parlament