Proiect avizat - Impozit pe profit redus la 10% și bonificații acordate firmelor care plătesc trimestrial impozitul

Proiect avizat - Impozit pe profit redus la 10% și bonificații acordate firmelor care plătesc trimestrial impozitul

Un proiect pentru reducerea impozitului pe profit de la 16% la 10%, doar pe diferența rezultată în cazul în care profitul dintr-un an este mai mare decât în anul anterior, și de acordare de bonificații la plata trimestrială a impozitului pe profit și a impozitului pe venitul microîntreprinderilor a trecut de un prim aviz important, cel al Comisiei de buget-finanțe din Senat. Proiectul este inițiat de zeci de parlamentari liberali, dar printre inițiatori nu se găsesc și parlamentari PSD sau UDMR, celelalte două partide din coaliția de guvernare.

Senatul este prima cameră sesizată, astfel că proiectul mai are etape de parcurs, urmând ca deputații să aibă votul final.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul este dezbătut într-o perioadă în care bugetul are o problemă semnificativă în ce privește încasările, însă inițiatorii consideră că tăierile de impozite ar avea impact pozitiv prin stimularea mediului de afaceri și a conformării.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
ULTIMA ORĂ Ciucă anunță măsurile de austeritate: Îngheață angajările la stat cu excepția sănătății și educației. Scad cu 10% cheltuielile ministerelor. Se înjumătățește numărul de consilieri ai demnitarilor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciucă anunță măsurile de austeritate: Îngheață angajările la stat cu excepția sănătății și educației. Scad cu 10% cheltuielile ministerelor. Se înjumătățește numărul de consilieri ai demnitarilor

La momentul depunerii proiectului, parlamentarii PNL au afirmat că aceasta este alternativa liberală la vehiculata introducere a impozitului de 1% din cifra de afaceri, o măsură pusă în discuție de PSD.

Argumentele inițiatorilor

"Pentru stimularea mediului economic intern, stimularea creșterii economice și creșterea încasărilor bugetare, fără de care nu se poate genera un spațiu fiscal suficient de mare pentru a asigura majorări de venituri în administrație publică, în sistemul de sănătate, în sistemul de educație și în sistemul public de pensii sau pentru investiții publice, propunem adoptarea următoarelor măsuri fiscale:

  • Contribuabilii care, în anul curent, calculează și declară un profit impozabil mai mare decât în anul precedent, doar pentru diferenta rezultată vor datora un impozit pe profit o cotă de 10%, în timp ce pentru restul obligației fiscale vor datora o cotă de 16%;
  • Contribuabilii încadrați ca plătitori de impozit pe profit și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor care achită impozitul datorat trimestrial/ plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, vor beneficia de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat, numai dacă nu înregistrează debite la nivelul bugetului general consolidat. Trebuie menționat faptul că această măsură, aplicată în mod diferențiat în anul 2020, și-a demonstrat pe deplin utilitate prin creșterea rapidă a veniturilor bugetare.

Pentru a răspunde exigențelor privind bugetul public și sursele de finanțare, facem precizarea că impactul prezentei legi asupra veniturilor bugetului general consolidat (pe termen scurt, mediu și lung) va fi unul puternic pozitiv (anticipăm majorări ale veniturilor bugetare din impozitul pe profit de minimum 2% din PIB în anul 2024, și minimum 3%, începând cu anul 2024), din următoarele considerente:

Finanțele vor, în continuare, măsuri de 20 de miliarde și un plan de acțiune al ANAF pentru creșterea veniturilor CITEȘTE ȘI Finanțele vor, în continuare, măsuri de 20 de miliarde și un plan de acțiune al ANAF pentru creșterea veniturilor
  • Va genera un stimul puternic pentru declararea, în România, a valorii reale a profitului obținut, în scopul de a beneñcia de cota redusă de impozit pentru diferența de profit;
  • Va determina o scădere puternică a înclinației unor companii de a ”exporta” profiturile în zone fiscale avantajoase (cote mai reduse de impozitare), pentru că va ii mai avantajoasă declararea profitului impozabil și plata impozitului în România;
  • Profitul impozabil suplimentar declarat în anul n+1 (mai mare decât în anul anterior - n) și impozitat cu 10%, va fi impozitat în anul n+2 cu 16%, determinând o creștere semnificativă a veniturilor bugetare din impozitul pe profit pe termen lung. Așadar, orice contribuabil care dorește ea în anul n+2 să beneficieze din nou de cota de 10%, va trebui să obțină, să calculeze și să declare un impozit și mai mare decât în anul n+1, iar cota de 10% se va aplica doar pentru profitul suplimenar din anul n+2. Contribuabilii care nu declară impozite mai mari decât în anul precedent vor plăti în continuare doar cota de impozit de 16%.
  • Bonificația de 10% nu reprezintă doar un tratament non-discriminator față de bonificația de care beneficiază persoanele fizice pentru plata anticipată a obligațiilor fiscale (impozite locale), ci și un stimul suplimentar pentru respectarea calendarului trimestrial de încasări bugetare, în vederea acoperirii, în timp real, a surselor de finanțare pentru cheltuielile bugetare.

Măsurile propuse prin prezenta lege se vor aplica începând cu anul fiscal următor, astfel încât, atât mediul economic, profesiile liberale, investitorii români și străini, cât și Agenția Națională de Administrare Fiscală să poată pregăti implementarea noilor măsuri."

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit profit
impozit
impozit microintreprinderi
bonificatie impozit
pnl
parlament
proiect de lege