Doi senatori au depus la Parlament un proiect de lege prin care se introduc limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi ai societăților comerciale.
Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă urmărește introducerea unor limite clare privind durata mandatelor administratorilor neexecutivi, creșterea independenței membrilor Consiliilor de administrație și supraveghere prin interdicția primirii de beneficii din partea acționarilor semnificativi, consolidarea dreptului la informare pentru membrii Consiliilor de supraveghere și obligativitatea răspunsului din partea directoratului.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Proiectul de lege adaugă două criterii de care trebuie să țină cont Adunarea generală a acționarilor atunci desemnează un administrator independent în cazul unei societăți pe acțiuni, scrie Agerpres.
'Adunarea generală a acționarilor va avea în vedere următoarele criterii: să nu fi fost administrator neexecutiv al societății mai mult de trei mandate acordate de Adunarea generală a acționarilor sau mai mult de opt ani consecutivi în această calitate, să nu fi primit, în ultimii cinci ani anteriori numirii în funcție, nicio remunerație financiară sau alt beneficiu patrimonial direct de la un acționar semnificativ al societății', prevede proiectul.
Și la capitolul legat de sistemul dualist de administrare a unei societăți pe acțiuni au fost propuse mai multe articole noi.

'Membrii Consiliului de supraveghere pot solicita individual informații directoratului despre funcționarea societății, cu informarea președintelui consiliului. Directoratul poate refuza motivat cererea de informații a unui membru al Consiliului de supraveghere, cu informarea Consiliului de supraveghere. Dacă cererea de informații a unui membru al Consiliului de supraveghere este susținută de un al doilea membru, directoratul are obligația de a răspunde în maxim șapte zile de la data la care solicitarea de informații este asumată de doi membri. Fiecare membru al Consiliului de supraveghere are acces la informațiile transmise consiliului sau oricărui membru individual, directoratul având obligația de a asigura accesul nediscriminatoriu la informații pentru toți membrii Consiliului de supraveghere', mai stipulează proiectul.
Actul normativ se află în dezbatere publică la Senat.