PSD începe asaltul în comerț în timp ce Ciolacu discută cu marile magazine: Eticheta cărnii comercializate trebuie să prezinte prețul de achiziție. Obligații și pentru fast-food. Interdicții de etichetare și comercializare

PSD începe asaltul în comerț în timp ce Ciolacu discută cu marile magazine: Eticheta cărnii comercializate trebuie să prezinte prețul de achiziție. Obligații și pentru fast-food. Interdicții de etichetare și comercializare
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2023

Eticheta produselor de carne și a celor procesate pe bază de came va trebui să prezinte preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă, relevă un proiect inițiat de actualii guvernanți de la PSD, inclusiv de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Proiectul prevede și obligația vânzării separate a produselor din carne cu adaos de alte ingrediente, inclusiv în cazul unităților de alimentație publică precum fast-food, care vor trebui să menţioneze pe meniuri toate produsele din carne cu adaos de ingrediente în produsul de bază.

De asemenea, proiectul interzice comercializarea cărnii produse în laborator din celule de animal și prevede că sintagma ”Produs românesc” se va aplica doar produselor din carne rezultate integral din fermele din România.

De ce este important: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, în prima ședință a noului Executiv, că este o urgență adoptarea unei scheme de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanțul până la raft. „Efectul măsurii este scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie”, a mai spus liderul PSD care a adăugat că importantă mai este reducerea la o cifră a inflației, cât mai rapid cu putință.

Astăzi premierul Ciolacu a avut programată o întâlnire cu reprezentanții lanțurilor de retail.

DECIZIE Sub amenințarea infringement-ului - Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automată CITEȘTE ȘI DECIZIE Sub amenințarea infringement-ului - Consumatorul nu va mai alege între reparația sau înlocuirea unui produs, în 30 zile de la livrare. Înlocuire automată

Conform proiectului redactat acum de PSD, operatorii economici din sectorul cărnii şi al produselor din carne vor avea obligaţia respectării principiilor generale ale informaţiilor referitoare la produsele alimentare, pe cele prevăzute de regulamentrele europene, dar și ”preţul la raft şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”.

În acest scop, ”Eticheta va cuprinde codul QR, cât şi preţul de achiziţie al produselor atât din piaţa internă, cât şi din piaţa externă”.

Firmele străine - condiții noi la marile licitații, de peste 5 milioane euro, precum cele din infrastructura de transport CITEȘTE ȘI Firmele străine - condiții noi la marile licitații, de peste 5 milioane euro, precum cele din infrastructura de transport

În plus, prin sintagma ”Produs românesc” din carne se va înţelege ”carnea şi produsele din came rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România”.

Va fi interzisă inscripţionarea pe eticheta cărnii şi a produselor din came a sintagmei ”Produs românesc” dacă nu sunt respectate aceste prevederi.

DOCUMENT Schimbări avizate pentru firmele din comerț și prestări servicii. Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare în anumite condiții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schimbări avizate pentru firmele din comerț și prestări servicii. Dispare obligația reînnoirii anuale a avizelor și autorizațiilor de funcționare în anumite condiții

Produsele de came comercializate pe piaţa internă vor cuprinde obligatoriu procentul de carne din compoziţie.

Inițiatorii prevăd ca produsele din carne cu adaos de alte ingrediente să se comercializeze ”într-un spaţiu de prezentare şi vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de produsele din carne autentice” și de cele etichetate ”Produs românesc,” cu ”informare explicită către cumpărători a conţinutului acestor produse”.

Aceste prevederi se vor aplica şi în cazul ”meniurilor şi reţetelor mâncărurilor de pizzerie, de fast-food şi al produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-au utilizat produse de bază cu adaos de ingrediente”.

Meniurile unităţilor de alimentaţie publică vor menţiona toate produsele din came cu adaos de ingrediente în produsul de bază.

Orice neconformitate depistată de autorităţile competente de control va fi notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar. Dacă operatrul nu are sediul în România, notificarea se face către importator sau distribuitorul produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană şi din ţările terţe.

În cazul modificării informaţiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancţionat.

Acordarea voucherelor de vacanță de la buget angajaților din sectorul privat - adoptată tacit de Senat. Posibilă eliminare a anumitor firme CITEȘTE ȘI Acordarea voucherelor de vacanță de la buget angajaților din sectorul privat - adoptată tacit de Senat. Posibilă eliminare a anumitor firme

Proiectul interzice comercializarea pe piața internă a cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale.

Prevederea se aplică şi produselor culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică.

Nerespectarea noilor prevederi va constitui contravenție, care va fi sanacționabilă cu amenzi între 20.000 și 150.000 lei, concomitent cu oprirea comercializării produselor și interzicerea desfăşurării activităţii operatorului economic sancționat.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
carne
pret
achizitie
eticheta
produs
romanesc
100%
interzice
sintetic
fast food
adaos
proiect
psd