Valoarea tichetului de masă crește de astăzi. Guvern: 30 lei nu asigură o ”masă decentă”

Valoarea tichetului de masă crește de astăzi. Guvern: 30 lei nu asigură o ”masă decentă”
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 ian 2024

Valoarea tichetelor de masă va fi majorat de astăzi la 40 de lei, după ce din august a urcat de la 30 la 35 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Valoarea nominală a unui tichet de masă a fost înghețată pentru semestriul I al anului trecut la 30 de lei, după ce în vara anului 2022 a fost ridicată de la 20 lei.

La finele lunii aprilie, fostul premier Ciucă anunța intenția de majorare a tichetelor de masă începând cu 1 iulie.  

Fostul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, a prezentat tot din aprilie partenerilor sociali propunerea de a mări valoarea nominală a tichetelor de masă la 35 de lei sau la 40 de lei. Ambele propuneri urmau a fi analizate în forurile statutare ale organizațiilor patronale, urmând ca decizia să vizeze aplicarea noii valori nominale de la 1 iulie.

Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă CITEȘTE ȘI Concediile medicale de asigurări de sănătate vor constitui vechime în muncă

Ulterior, Guvernul a arătat că: ”Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre (respectiv semestrul II al anului 2022 - prezent)nu a înregistrat nici o creștere, deși prețul alimentelor cât și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”.

Executivul mai arată că majorând valoarea nominală a tichetelor de masă, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării.

Măsură avizată: Unde vor fi aruncate medicamentele expirate. Noi obligații pentru spitale, inclusiv private, și nouă atenționare pe ambalaje CITEȘTE ȘI Măsură avizată: Unde vor fi aruncate medicamentele expirate. Noi obligații pentru spitale, inclusiv private, și nouă atenționare pe ambalaje

Astfel, valoarea unui tichet de masă a fost majorată până la 35 lei/tichet masă/zi, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 lei/tichet masă/zi, începând cu 1 ianuarie 2024.

Prin derogare de la prevederile în vigoare, valoarea nominală a tichetului de masă de până la 40 lei/tichet/zi se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
tichet
masa
valoare
majorare
30 lei
parlament