Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de persoane care s-au adunat spontan în Place de la Concorde din Paris, pentru a protesta față de reforma pensiilor, după ce guvernul președintelui Emmanuel Macron a anunțat că își va asuma răspunderea și nu va mai trece legea prin parlament, relatează BBC. Protestele, izbucnite și în alte orașe din Franța, au degenerat în violențe, devastarea magazinelor și chiar a unei bănci.
Poliția a tras cu gaze lacrimogene și a folosit forța în încercarea de a dispersa mulțimea, în timp ce unii protestatari au aruncat cu pietre de pavaj. Reuters estimează că în jur de 7.000 de persoane au venit în Place de la Concorde, piața care este situată chiar în fața Parlamentului, scrie News.ro
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Șiruri de polițiști cu scuturi și bastoanele scoase au avansat spre piață, iar tunurile cu apă au fost folosite după ce un foc a fost aprins în mijlocul pieței, relatează BBC.
După câteva ore de confruntări, majoritatea protestatarilor din Place de la Concorde au fost evacuați de către CRS - brigada de intervenții a poliției franceze -, însă unii protestatari au continuat să rămână și să opună rezistență, aruncând cu pietre și petarde și provocând incendii pentru a bloca străzile. Poliția a anunțat că a făcut 73 de arestări, dar bilanțul este provizoriu și probabil va crește.
Poliția a urmărit un grup de aproximativ o sută de demonstranți, care răscoleau chiar în centrul capitalei toate gunoaiele strânse pe străzi în grămezi din cauza grevei gunoierilor. „Paris, ridică-te!” strigau demonstranții. Turiștii, relatează Le Figaro, au fost speriați de ceea ce se întâmplă și au încercat să se pună la adăpost.
Des barricades sont enflammées. La manifestation part dans les ruelles #ReformeDesRetraites #Concorde pic.twitter.com/jjOXocRkU2
— QG le média libre (@LibreQg) March 16, 2023
În alte câteva orașe franceze, inclusiv la Marsilia, au avut loc, de asemenea, proteste spontane și violențe, iar poliția a intervenit în forță. În Nantes, era atât de mult gaz lacrimogen pe străzi, încât oamenii s-au refugiat în baruri.
În Marsilia, Le Figaro relatează că protestatarii au spart geamul unei bănci, iar magazinele au fost vandalizate și jefuite.
Pagubele au fost provocate în special de grupuri de tineri, uneori cu măști, care strigau "Jos statul, polițiștii și patronii", "La naiba cu burghezia" sau "Vom arunca totul în aer", "Să dăm foc la tot", "Marsilia ,în picioare, ridică-te!” Manifestanții au dat foc la pubele sau containere de gunoi și au improvizat baricade înainte de a fi dispersați de forțele de ordine cu gaze lacrimogene.
Scene de haos au avut loc și la Lyon, unde Primăria a fost atacată cu pietre de o mulțume scăpată de sub control.
Cel puțin 1.000 de persoane au protestat și în orașul Amiens din nordul țării, în timp ce la Dijon au fost raportate, de asemenea, ciocniri între poliție și protestatari.
"O adunare sălbatică de 700 de tineri, dintre care o sută de ultrași, provoacă în prezent pagube în orașul" Rennes, a anunțat în cursul serii prefectura din Ille-et-Vilaine. În jurul orei 19.00, câteva sute de tineri s-au adunat în Place Sainte-Anne, în centrul istoric, și au început să dea foc. Poliția a încercat să le stingă și a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți. Manifestanții erau extrem de mobili și au provocat mai multe incendii, au deteriorat mobilierul stradal și un hotel și au folosit artificii. "Ferestrele primăriei au fost deteriorate", a precizat prefectura, adăugând că în jurul orei 21.00 cinci persoane au fost arestate "pentru aruncarea de obiecte și violență".
Pe de altă parte, sindicatele franceze au făcut apel la o nouă zi de greve și acțiuni împotriva reformei care să aibă loc joia viitoare, pe 23 martie.
Folosirea de către guvern a posibilității pe care i-o dă Constituția de a-și asuma răspunderea și de a nu mai trece legea prin parlament - așa-numita procedură 49.3 este posibil să înfurie și mai mult sindicatele, protestatarii și partidele de opoziție de stânga, care spun că revizuirea pensiilor este nedreaptă și inutilă.
Sondajele de opinie arată că marea majoritate a alegătorilor se opun reformei pensiilor, la fel și sindicatele, care spun că există alte modalități de echilibrare a sistemului de pensii, inclusiv impozitarea mai mare a celor bogați.