VIDEO Prințul moștenitor saudit a dezvăluit planurile orașului futurist NEOM

VIDEO Prințul moștenitor saudit a dezvăluit planurile orașului futurist NEOM
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2022

Orașul futurist NEOM din Arabia Saudită va avea o lungime 170 de kilometri și va găzdui doi zgârie-nori acoperiți cu oglinzi, potrivit noilor planuri dezvăluite de prințul moștenitor Mohammad bin Salman, care nu au îndepărtat însă dubiile legate de fezabilitatea economică și de mediu a acestui proiect, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Denumite "The Line", cei doi imenși zgârie-nori cu o înălțime de 500 de metri vor forma centrul acestui oraș de pe țărmul Mării Roșii, un proiect-far de mai multe sute de miliarde de dolari promovat de Mohammad bin Salman, conducătorul de facto al regatului, care încearcă să diversifice economia acestei țări bogate în petrol, scrie Agerpres.

Gigantul elvețian Credit Suisse anunță pierderi mult peste așteptări și înlocuirea CEO-ului CITEȘTE ȘI Gigantul elvețian Credit Suisse anunță pierderi mult peste așteptări și înlocuirea CEO-ului

Cu taxiurile sale zburătoare și roboții lui domestici, orașul NEOM a făcut să se vorbească foarte mult despre el în presa internațională după primul anunț din 2017, chiar dacă mai mulți arhitecți și economiști au pus sub semnul întrebării fezabilitatea proiectului.

Inițial, NEOM a fost prezentat ca un fel de "Silicon Valley" regional, un centru al biotehnologiei și internetului, întins pe o suprafață de 26.500 de kilometri pătrați.

În timpul prezentării de luni seară a turnurilor "The Line", prințul saudit a dezvăluit însă o viziune încă și mai ambițioasă, descriind un oraș utopic fără automobile și considerat "cel mai bun de locuit de pe întreaga planetă".

Ideea este de a regândi viața urbană pe o suprafață de doar 34 de kilometri pătrați pentru a răspunde "crizelor de spații locuibile și de mediu", a adăugat prințul saudit, generând încă o dată anumite păreri sceptice.

"Conceptul a evoluat atât de mult de la crearea sa inițială, încât este uneori dificil să îi stabilești direcția", a comentat Robert Mogielnicki de la Arab Gulf States Institute din Washington.

Boom demografic

Autoritățile saudite au evocat în trecut numărul de 1 milion de locuitori pentru orașul futurist NEOM.

Prințul moștenitor a fixat de atunci un prag de 1,2 milioane de locuitori până în 2030 și de 9 milioane de locuitori la orizontul anului 2045, mizând pe un boom demografic ce ar fi necesar, după părerea lui, pentru a face din Arabia Saudită o putere economică și o țară capabilă să rivalizeze cu alte state în toate sectoarele de activitate.

Bulgaria: De 4 ori mai mulți turiști ruși, în pofida războiului, vin prin Erevan și Istanbul CITEȘTE ȘI Bulgaria: De 4 ori mai mulți turiști ruși, în pofida războiului, vin prin Erevan și Istanbul

La scară națională, obiectivul este de a se atinge pragul de 100 de milioane de locuitori în 2040, "aproape 30 de milioane de saudiți și 70 de milioane de străini", marcând o creștere considerabilă în raport cu populația actuală de 34 de milioane de locuitori, a declarat prințul Mohammad bin Salman.

"Acesta este și interesul principal al construirii orașului NEOM: creșterea capacității demografice a Arabiei Saudite (...) Și, întrucât vom face acest lucru pornind de la zero, de ce ar trebui să copiem orașele obișnuite?", a adăugat prințul saudit.

Cu o lățime de doar 200 de metri, turnurile "The Line" trebuie să combată extinderea urbană necontrolată și dăunătoare pentru mediul înconjurător, suprapunând locuințe, școli și parcuri, în conformitate cu modelul "urbanismului cu gravitație zero".

Rezidenții din NEOM vor avea acces la "toate nevoile zilnice" în doar cinci minute de mers pe jos, precum și la alte facilități, precum piste de schi în aer liber și "un tren de mare viteză, cu un traseu parcurs de la un capăt la altul al orașului în 20 de minute", potrivit unui comunicat de presă publicat luni.

De asemenea, NEOM va fi guvernat printr-o legislație proprie, aflată în curs de elaborare, însă oficialii saudiți au afirmat deja că nu intenționează să ridice interdicția privind consumul de alcool, impusă de mai mulți ani în acest regat conservator.

Găsirea de fonduri

O altă provocare a proiectului NEOM: respectarea promisiunilor în materie de protejare a mediului într-o țară care și-a luat angajamentul - fără să îi convingă pe activiștii ecologiști - de a atinge neutralitatea carbonului până în anul 2060.

Potrivit unui videoclip promoțional ce a fost lansat luni, orașul va fi complet alimentat cu energie regenerabilă și va avea "un microclimat temperat pe întreaga durată a anului, cu o ventilație naturală".

NEOM este bine poziționat pentru a beneficia de energie solară și eoliană, iar acest oraș ar trebui să găzduiască și cea mai mare uzină de hidrogen verde din lume, a adăugat Torbjorn Soltvedt de la cabinetul de consultanță Verisk Maplecroft. "Însă fezabilitatea NEOM în întregul său nu este clară, ținând cont de amploarea și de costurile fără precedent ale acestui proiect", a adăugat el.

Costul "primei faze" a proiectului, care se va întinde până în 2030, este evaluat la 1.200 de miliarde de riazi saudiți (circa 319 miliarde de dolari), potrivit prințului Mohammad bin Salman.

Pe lângă subvențiile guvernamentale, fondurile ar trebui să provină din sectorul privat și din listarea la bursă a orașului NEOM, prevăzută pentru anul 2024.

VIDEO Ucraina atacă în premieră pe teritoriul Rusiei cu o armă americană CITEȘTE ȘI VIDEO Ucraina atacă în premieră pe teritoriul Rusiei cu o armă americană

Finanțarea rămâne o provocare potențială, deși contextul actual, marcat de creșterea prețului petrolului, este unul mai favorabil pentru regatul saudit decât cel din primii doi ani ai pandemiei de COVID-19.

De altfel, "finanțarea nu este decât o parte a ecuației", a subliniat Robert Mogielnicki.

"Cererea este mai greu de cumpărat, mai ales când le ceri oamenilor să participe la un experiment despre viața și munca din viitor", a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
neom
arabia saudita