Bulgaria și România sunt campioane în UE la creșterea prețului la carne

Bulgaria și România sunt campioane în UE la creșterea prețului la carne
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 apr 2024

Prețul la carne în Uniunea Europeană era cu 3,3% mai mare în luna februarie 2024 decât în luna februarie 2023, însă în rândul țărilor membre cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în Bulgaria (8,2%) și România (7,7%), conform datelor publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Conform acestor date, prețul cărnii a crescut în majoritatea țărilor membre UE, cu excepția a trei țări unde au scăzut: Cehia (unde prețurile au fost mai mici cu 5,1%), Finlanda (minus 2,2%) și Danemarca (minus 0,6%), scrie Agerpres.

Reunificarea Irlandei ar costa 20 de miliarde de euro pe an, timp de 20 de ani CITEȘTE ȘI Reunificarea Irlandei ar costa 20 de miliarde de euro pe an, timp de 20 de ani

Pe categorii, carnea de porc a înregistrat cea mai mare creștere de prețuri la nivelul UE (5,7%), urmată de carnea de oaie sau capră (4,5%) și carnea de vită sau vițel (3%). În schimb, prețurile la carnea de pasăre au scăzut cu 1,6%, la nivelul UE, în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023.

Eurostat a anunțat anterior că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar.

Separat, datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflației a coborât în luna februarie 2024 la 7,23%, de la 7,41% în ianuarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne
pret