Camera Deputaților a adoptat un proiect care instituie o durată minimă obligatorie a arendării, cu scopul de a dezvolta domeniul agriculturii. Legea merge la promulgare

Camera Deputaților a adoptat un proiect care instituie o durată minimă obligatorie a arendării, cu scopul de a dezvolta domeniul agriculturii. Legea merge la promulgare
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Deputații au adoptat, decizional, un proiect de lege pentru modificarea legii 287/2009 privind Codul civil, în sensul instituirii unei durate minime obligatorii a arendării, urmărindu-se dezvoltarea domeniului agriculturii. Legea merge la promulgare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Durata arendării este de minimum 7 ani și se consideră a fi făcută pe toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează sa le producă”, arată un amendament admis la raportul favorabil al Comisiei la articolul 1837 - „Durata arendării”, scrie News.ro.

Pescuitul comercial pe brațul Chilia, imposibil ca urmare a creșterii numărului navelor care tranzitează zona CITEȘTE ȘI Pescuitul comercial pe brațul Chilia, imposibil ca urmare a creșterii numărului navelor care tranzitează zona

În forma actuală a legii există prevederea că arendarea este făcută pe durată nedeterminată.

„Dacă durata nu este determinată, arendarea se consideră a fi făcută pentru toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă în anul agricol în care se încheie contractul”, conform textului legii în vigoare.

De asemenea, „subarendarea totală sau parțială este interzisă sub sancțiunea nulității, cu excepția schimbului de utilizare a terenului între arendași”.

„Contractul de arendare încetează prin incapacitatea sau falimentul arendașului”, conform propunerii legislative.

Totodată, „contractul de arendare încetează înainte de împlinirea termenului prin incapacitatea sau falimentul arendașului ori prin neplata arendei în termenul prevăzut în contract”.

„În cazul vânzării terenului cumpărătorul este obligat să mențină contractul de arendare până la expirarea termenului de valabilitate”, mai indică sursa citată.

Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA CITEȘTE ȘI Philip Morris International lansează în România noul IQOS ILUMA

Durata contractelor de arendare încheiate înainte de data intrării în vigoare a prezentei legi rămâne valabilă până la încetarea acestora, potrivit proiectul de lege adoptat, marți, de către Camera Deputaților.

Camera a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, și astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Afla mai multe despre
arenda
teren
lege