Căpșune din Grecia, retrase de pe piață de inspectorii sanitari veterinari români

Căpșune din Grecia, retrase de pe piață de inspectorii sanitari veterinari români
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2024

Autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din România au depistat recent un lot de căpșune provenit din Grecia cu reziduuri de karanjin, un pesticid neaprobat în Uniunea Europeană, potrivit informațiilor publicate în Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje (SRAAF).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Probele de căpșune au fost prelevate și analizate în cadrul programului de autocontrol desfășurat de unitatea de comercializare (retalier), iar riscul a fost calificat drept „grav”, întrucât căpșunele în cauză puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor, arată G4Food.ro.

România - lider în UE la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe CITEȘTE ȘI România - lider în UE la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe

Autoritățile sanitare veterinare din Grecia au fost notificate de autoritățile de la București, conform legislației comunitare în vigoare, în 26 Martie.

Inspectorii sanitari veterinari români au decis să retragă de la comercializare lotul respectiv de căpșune și să-l distrugă.

Reziduurile de karanjin depistate în căpșunele sosite din Grecia au fost între 0,027 mg/kg – 0,063 mg/kg, în condițiile în care legislația europeană acceptă o limită maximă de 0,01 mg/kg, cantitate situată la limita detectabilității și numai pentru produse sosite din țări terțe, nu livrate de state comunitare, unde utilizarea acestui pesticid este interzisă. Distribuirea de căpșune din sursa din țara de origine a fost interzisă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
căpșune
grecia
karanjin