Care sunt planurile Trans-Oil după preluarea grupului Racova

Care sunt planurile Trans-Oil după preluarea grupului Racova

Sursa foto: Agerpres

scris 24 nov 2015

Compania Trans-Oil va prelua grupul înființat de antreprenorul din Vaslui, într-o tranzacție estimată la peste 100 de milioane de dolari, care ar urma să fie finalizată în decembrie. Radu Mușinschi, country manager al companiei Trans-Oil Grup, a declarat pentru Profit.ro că, după preluare, obiectivele vor fi ”restructurarea societății Racova și eficientizarea activităților de farming și producție de ulei. Apoi, crearea de sinergii cu compania din Republica Moldova”.

Tranzacția între grupul Trans-Oil (Republica Moldova) și Racova apare într-un document disponibil pe site-ul International Fianancial Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale, care ar urma să asigure o parte din finanțare. Finalizarea tranzacției este preconizată pentru partea a doua a lunii decembrie. Potrivit documentului IFC, finanțarea totală (estimată la 160 de milioane de dolari) are trei componente: finanțarea achiziției propriu-zise a Racova, refinanțarea unui împrumut pe care Trans-Oil îl are contractat pentru Republica Moldova și asigurarea de capital circulant în România.

După confirmarea tranzacției, planurile Trans-Oil vizează consolidarea și securizarea poziției pe care compania o are pe piața din România. Radu Mușinschi mai spune că este atent la oportunitățile pe care le poate oferi piața românescă, fără să facă însă un obiectiv din acest lucru, iar un rol important îl joacă și proximitatea față de Republica Moldova. ”Nu o să cumpărăm ceva din Ardeal sau Timișoara”, mai spune Radu Mușinschi.

Trans-Oil a făcut prima achiziție în România în urmă cu un an atunci, când a preluat fabrica de ulei Ultex. Grupul, cel mai mare jucător de pe piața agriculturii din Republica Moldova, este controlat de omul de afaceri Vaja Jhashi, care are cetățenie georgiană și americană.

Trans-Oil a mai primit anterior finanțări de la IFC și de la BERD.

Proprietarul grupului Racova, Adrian Porumboiu, a declarat pentru Profit.ro că nu se va retrage din afaceri, însă a confirmat că grupul de firme pe care îl conduce se află în proces de restructurare.”Grupul va suferi o restructurare. Eu nu mă retrag din business”, a spus Adrian Porumboiu, care a precizat că este posibilă o separare a afacerii, fără să dea alte detalii despre tranzacție.

Companiile lui Adrian Porumboiu au în exploatare peste 44.000 de hectare de teren agricol (majoritatea luate în arendă). Grupul Racova cuprinde fabrica de ulei Ulerom Vaslui, SC R-Agro Fălciu, Comcereal Vaslui, SC Agrocompex Bârlad.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
adrian porumboiu
trans-oil
grupul racova
tranzactie
international financial corporation