Criză de ciobani în Botoșani, fermierii aduc oieri din Bangladesh

Criză de ciobani în Botoșani, fermierii aduc oieri din Bangladesh
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2022

Fermierii se plâng de o criză de ciobani fără precedent. Mulți ajung să sacrifice din animale fiindcă nu are cine să le mulgă sau să le îngrijească, iar alții angajează păstori din alte țări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În ultimii ani, oieritul se află într-o criză profundă la Botoșani din cauza lipsei forței de muncă, puțini mai vor să se facă ciobani în România, iar fermierilor nu mai are cine să le îngrijească oile. Mulți ajung, din această cauză, să le sacrifice, arată Adevarul.

VIDEO Black Sea Oil & Gas anunță că a început producția de gaze din Marea Neagră, iar primele gaze au fost introduse astăzi ȋn Sistemul Național de Transport CITEȘTE ȘI VIDEO Black Sea Oil & Gas anunță că a început producția de gaze din Marea Neagră, iar primele gaze au fost introduse astăzi ȋn Sistemul Național de Transport

Ionică Nechifor, președinte al Asociației crescătorilor de ovine Moldovovis și director al Stațiunii de Cercetare Popăuți din Botoșani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică.

„S-a creat așa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familiști rămân în satele lor, dar cei mai tineri iau drumul străinătății“, spune Nechifor.

Deficitul de ciobani a depășit deja pragul de 50% la nivelul întregului județ. Toți fermierii lucrează, în cele mai fericite situații cu jumătate din efectivul necesar la o stână.

Marii fermieri din Botoșani spun că nu găsesc forță de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban, iar în disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuși să aducă ciobani din Asia.

„Un coleg de la Piatra Neamț a făcut un contract cu patru cioabani din Bangladesh“, susține Ionică Nechifor, potrivit sursei citate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciobani
bangladesh